La mirada en el temps

Josep María Cabrerizo ens retorna el reportatge que Huertas Claveries va fer de Sant Cugat, fa més de 50 anys

L'any 1968 la revista Tele/Estel encarregar al jove periodista Josep M. Huertas Claveries, de 29 anys, un reportatge fet amb profunditat sobre el poble de Sant Cugat del Vallès. El reportatge havia de ser fidel a les peculiaritats del poble, que si bé encara es mantenia arrelat a la vida de pagès, també donava mostres de passos cap a canvis que haurien d'influir en el seu futur immediat. 

L'editora de la publicació va posar al servei del periodista els ingredients necessaris perquè aquest descobrís als seus lectors com era la vida diària d'un poble tan proper a Barcelona. La proposta tenia una condició, que fos feta com a treball de camp a peu de carrer. I així ho va ser. Acostumat a viure i moure's només per Barcelona, quant Huertas va venir a Sant Cugat li devia semblar que havia d'anar molt terra endins, si tenim en compte tot el que es va anar trobant caminant pels carrers del poble. 

Avui d'aquell reportatge de fa 52 anys ens queda el treball del periodista que començava a apuntar grans dosis de mestratge. Ens queda el reportatge. Això sí, amb una mica més de pols, però d'un gran valor documental que servirà per iniciar aquest espai de petites Històries de Sant Cugat del Vallès

Amb la llibreta sota el braç Huertas Claveria baixa del tren, en un matí gèlid com els d'abans. Un matí de novembre de l'any 1968, i respira profundament. Li han dit que a Sant Cugat hi ha un aire molt sa. Tant que molts barcelonins de classe alta compren terrenys al poble amb intenció d'edificar-hi segones residències on passar els estius.... 

Només baixar les escales de l'estació entrà al bar Catalunya, on el seu propietari en Jaume Belda li acabarà per confessar que té dubtes, entre comprar un 600 D de quatre portes nou de trinca, o bé canviar la nevera. Valen si fa o no fa el mateix. Finalment després de servir-li un esplèndid entrepà de llonganissa i un porró de vi es decanta per la nevera, el negoci va bé li diu, la clientela s'ho mereix....i queden per parlar de més temes abans de tornar a Barcelona

Més avall, enfilant el carrer de Valldoreix, li crida l'atenció una petita botiga de terrisses, el nom ho diu tot, Plats i Olles. La seva propietària, la senyora Assumpció, li confessa que fa llistes de casaments, i que es quedaria parat de veure com les peces de la Bisbal són les més sol·licitades. Més que les de Duralex que estan de moda. "Jo prefereixo vendre les de Girona, almenys són d'aquí. Són catalanes, oi que m'entén." 

Huertas, el periodista que va indagar per Sant Cugat

Josep M. Huertas Claveria és considerat un dels referents del periodisme català. Va néixer a Barcelona el 1939 i morir el 4 de març de 2007. Crític i gran coneixedor de la realitat històrica de Barcelona i de Catalunya, de gran memòria i caràcter fort, els textos de Huertas reflecteixen, sobretot, la seva lluita ininterrompuda en favor de la llibertat i els valors democràtics.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem