La rambla de Can Bell

La rambla, sortida a la carretera de la Rabassada, va ser "imprescindible pel desenvolupament de la Colònia Calado"

Aquesta rambla és el camí que enllaça la carretera de la Rabassada amb la Torre Negra i s’obre per iniciativa de Joan Rabadà, propietari de la Torre Negra, que cerca tenir una sortida de la seva finca a una via de trànsit i comunicació important.

 

En aquella època, la majoria de treballs es feien a mà amb eines bàsiques. No era habitual la utilització de maquinària, i no perquè no existís, sinó a causa que hi havia molta mà d’obra i resultava més barat que portar-hi màquines. La sortida a la carretera de la Rabassada era imprescindible pel desenvolupament de la recentment creada Colònia Calado que sorgí sobre els terrenys de cultiu propietat de la Torre Negra a principis del segle XX de la mà del promotor Sr. Enric Calado (de professió gravador i que posseïa una fàbrica de ferro esmaltat a la capital).

Al centre de la imatge veureu la Torre Calado (actual Hípica Severino), aleshores en fase de construcció, amb el molí per extreure aigua al davant. Fou aquesta casa el primer projecte de l’insigne arquitecte municipal de Cerdanyola D. Eduard Maria Balcells i Buïgas realitzat l’any 1905. Era la principal i major edificació de la colònia, molt probablement, reservada com a habitatge d’estiu del promotor. Darrere l’arbre que hi ha en primer pla es pot veure la casa del seu germà, el pianista Sr. Màrius Calado, totes dues al passeig Calado.

Al fons, el poble amb la filera d’arbres que marcava el traçat de la carretera de Cerdanyola. I tot això, amb la muntanya de Montserrat perfilant l’horitzó.

 
Comentaris

Destaquem