Canvis al Pacte per la Nit: les activitats hauran d'acabar a les dotze

És una de les decisions temporals que ha pres l'Ajuntament mentre es reformulen els horaris i la rotació de les places

A partir d'ara, les activitats que es facin a les places i carrers del centre de Sant Cugat s'hauran d'acabar a les dotze de la nit. Aquesta és la decisió que ha pres, de manera temporal, l'Ajuntament a la reunió del Pacte per la Nit, d'aquest dimecres, 24 de setembre. Aquesta normativa, sorgida fa dos anys, regulava l'activitat nocturna de la ciutat. L'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, va dir en una entrevista al Diari de Sant Cugat que "tenim la obligació de preservar el centre de la ciutat i hem d'abordar la tranquil·litat dels veïns". En aquest sentit "hem de poder consensuar aquell model que permeti la convivència", va manifestar Conesa.

Segons el Pacte, durant els caps de setmana es podien fer actuacions i concerts fins les 03 hores a l'estiu i fins les 02 hores a l'hivern. Segons ha pogut saber el TOT Sant Cugat, el tinent d'alcade de territori, Pere Casajoana, ha dit que es vol acordar un pacte entre tots els agents implicats però que segurament aquesta decisió no es prengui fins la primavera o l'estiu del 2015. El representant de la JNC al Pacte per la Nit, Pol Moragas, ha explicat en declaracions, que recentment s'han rebut nombroses queixes de veïns que asseguren que no poden descansar per l'alta activitat nocturna a les places del centre de la ciutat.

Aquestes molèsties han fet prendre dues decisions "cautelars" descriu Moragas, fins que no es reformuli el Pacte, tot i que no hi ha terminis fixats per fer-ho. D'una banda, la suspensió de llicències de les terrasses "amb la voluntat d'organitzar les que ja tenim". De l'altra, la restricció de l'horari per fer activitats al centre a les dotze de la nit. En aquest sentit, Moragas reconeix que la rotació de places establert no és suficient pel nombre d'activitats ja que "hi ha molt poc espai entre places" i moltes vegades "són els mateixos veïns els que presenten queixes". 

Aquest divendres 26 de setembre, al línia directe de Ràdio Sant Cugat, l'alcaldessa ha explicat que el Pacte per la Nit és “un document viu, adaptable, a les necessitats i la realitat social". Per ella, "ha de ser una eina per fer més fàcil la convivència entre tots dos drets, mai una faixa”. També ha explicat que l'Ajuntament ha fet una sèrie de propostes que “ara hauran de ser consensuades” amb la resta d’agents del Pacte per la Nit.

ERC, en contra de la decisió de l'Ajuntament
Per la seva banda, la secció local d’ERC i JERC Sant Cugat acusa l'Ajuntament de "trencar el Pacte i actuar de manera unilateral". En un comunicat, ERC defensa un model de ciutat "viu i participatiu, on els carrers i les places de la ciutat són espais de socialització i cohesió ciutadana". En aquest sentit, ERC es mostra a favor de regular amb una ordenança per la convivència l’ús de l’espai públic però "cal que aquesta s’elabori escoltant a tots els col·lectius afectats, amb el major consens possible i sense renunciar a aquest model de ciutat". Lamenten la reducció de l’horari en què es poden desenvolupar activitats al carrer durant l’hivern perquè s'ha fet "sense respondre a les necessitats de les entitats i col·lectius juvenils de la ciutat".

Moviment veïnal a favor de l'activitat
Aquest mateix dimecres 24 de setembre s'ha creat un perfil a les xarxes socials anomenat Tots som veïns que defensen les activitats a les places i carrers de la ciutat. Segons s'ha pogut comprovar a través del seu perfil de Twitter, aquest col·lectiu veïnal està en contra de les decisions que ha pres l'Ajuntament per restringir l'horari de les terrasses, tot i que encara no es coneix qui hi ha al darrera. Llegeix el manifest:

"Tots som veïns i veïnes
  • Perquè pensem que tenir activitat lúdica i cultural és un signe de bona salut de qualsevol ciutat, ens felicitem i celebrem la nostra.
  • Perquè les normes han de ser comunes i consensuades i no poden estar al servei de necessitats i preferències individuals.
  • Perquè la dinàmica de la queixa i el clientelisme fan mal a la qualitat democràtica de Sant Cugat.
  • Perquè l'Ajuntament va iniciar un procés participatiu, on hi van treballar durant mesos diferents agents implicats i varen arribar a un acord, el Pacte per la Nit, que l'Ajuntament no ha complert ni en una ocasió.
  • Perquè l'espai públic és de tots, i també ens volem fer sentir.
Nosaltres, veïns i veïnes de Sant Cugat, exigim:
  • El compliment immediat del Pacte per la Nit
  • El compromís per part de Ajuntament a iniciar una campanya de pedagogia sobre la convivència".

 
Comentaris

Destaquem