Els interins de l'Ajuntament de Sant Cugat tornen al carrer per reclamar la fixesa

Aquest 30 de novembre hi ha una vaga al sector públic per la temporalitat

Un centenar de treballadors interins de l'Ajuntament de Sant Cugat han tornat a sortir al carrer per reivindicar la "fixesa" i denunciar la situació de "precarietat" que viuen. Ho han fet aquest 30 de novembre, en el marc de la vaga al sector públic convocada per sindicats com CGT i La Intersindical contra la temporalitat. 

La protesta coincideix amb el debat al Congrés sobre la nova llei sobre el personal temporal, per la qual un treballador interí que ocupi una plaça estructural des de l'1 de gener de 2016 serà fix després de superar un concurs de mèrits. I els que portin menys de cinc anys, hauran de passar per un concurs-oposició obert a tothom. Una proposta que no convenç al col·lectiu. 

Biel Mas: "Som treballadors de 2a a l'Ajuntament"

"Continua vulnerant les directives europees sobre temporalitat en el sector públic i no segueixen les sentències emeses pel Tribunal de la Unió Europea", adverteix Biel Mas, delegat del sindicat IAC-CATAC a l'Ajuntament, que afegeix: "Estableixen que no podia haver-hi concurs obert, sinó que hi havia d'haver fixesa o una indemnització suficientment gran perquè l'administració s'ho pensés". "Som interins, en qualsevol moment ens poden acomiadar sense dret a indemnització. Estem en precari. No podem promocionar o optar a algunes places. Som treballadors de 2a a l'Ajuntament", denuncia.

vaga temporalitat

Mobilització de treballadors interins a l'Ajuntament de Sant Cugat FOTO: TOT Sant Cugat

Els treballadors interins tenen clara la solució: "Tot aquell que ocupa una plaça estructural durant més de tres anys i no se li hagi convocat la plaça, està en abús de temporalitat i frau de llei. Hauria de passar a ser fixe. Se solucionarien tots els problemes i és el que diuen les directives europees".

És a dir, no estan a favor d'un concurs de mèrit obert a tothom, perquè els interins podrien "quedar-se al carrer": "Si l'interí perd una plaça, potser presenta una demanda i el concurs pot ser declarat nul".

Crítiques per no passar oposicions

Sobre les crítiques d'alguns sectors pel fet que aquests treballadors passin a ser fixos sense passar unes oposicions, Biel Mas justifica: "Nosaltres ja estem dins de l'administració, alguns porten 20 o 25 anys. Hem passat processos. No eren processos d'oposicions, però no és culpa nostra. Hem fet una aposta i hem patit de ser interins. És l'administració qui ha vulnerat les normatives i lleis i han de seguir ells els que paguin, no nosaltres. El concurs oposició tal com plantegen és una sanció per nosaltres". 

Mota: "Estan jugant amb la vida laboral de persones que veuen perillar el seu lloc de feina"

Un dels casos amb més temporalitat a Sant Cugat és a les biblioteques. Segons Jose Fernando Moto, de la CGT, onze dels dotze treballadors d'aquests equipaments, que depenen de l'Organisme Autònom Municipal de l'Ajuntament, estan en situació d'interins. 

"Hi ha gent que porta deu anys en aquesta situació de frau de llei, és el moment de solucionar-jo. Estan jugant amb la vida laboral de persones que veuen perillar el seu lloc de feina", lamenta Mota.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem