Laura Navarro (Esplai Sarau): “A l’esplai s’aprenen coses que no s’aprenen a l’escola”

L’entitat celebra 30 anys dedicant-se a l’educació en el lleure a Sant Cugat

L’Esplai Sarau del Club Muntanyenc Sant Cugat celebra 30 anys dedicant-se a l’educació en el lleure a Sant Cugat. L’efemèride coincideix amb l’Esplaiada, una trobada anual d’ESPLAC, esplais de Catalunya, que enguany es celebra a Sant Cugat el 6, 7 i 8 de maig. Una de les monitores de l’entitat explica com són aquests espais alternatius a l’educació de l’escola.

L’Esplai Sarau celebra 30 anys.

L’11 de juny volem fer una festa a la plaça de Barcelona amb tot el poble i tot l’esplai. Farem un fil conductor de la història del Sarau.

I quina és la història del Sarau?

L’esplai va començar el 1992 quan es van reunir un grup de gent que va voler començar una entitat de lleure a Sant Cugat. El primer que van fer va ser uns campaments i el curs següent ja van començar.

L’educaicó en el lleure és una coeducació, és un aprenentatge tant per a infants com per a monitors

Quina és la diferència entre l’educació en el lleure i la de l’escola?

A l’esplai s’aprenen coses que no aprens a l’escola. És un espai molt lliure on pots dir el que penses. A vegades a l’escola si dius una cosa que no va amb la idea general, et fan callar. A l’esplai volem oferir l’oportunitat d’escoltar i respectar tothom. L’educació en el lleure és una coeducació, no és un adult que ensenya als infants sinó que és un aprenentatge tant per a infants com per a monitors.

Com definiria l’esplai?

Som un grup de gent que fa activitats cada dissabte. A més, fem sortides de cap de setmana i anem de campaments. És un espai de lleure, però també s’aprenen coses, es fan debats, s’aprèn dels valors que defensa cada esplai.

Quina és la diferència amb el Cau o els Escoltes?

Crec que no hi ha gaire diferència. És una altra manera d’ensenyar en el lleure.

Intentem facilitar-ho perquè qualsevol infant pugui venir a l’esplai

Va ser nena d’esplai i ara és monitora.

Des dels 6 anys que volia ser monitora. Crec que durant molt de temps era per inèrcia, però va arribar un punt en què l’esplai m’omplia moltíssim i vaig voler ser monitora per retornar el que el Sarau m’havia donat. El que no sabia és que quan ets monitora també aprens moltes coses, llavors em continua aportant molt l’esplai.

Quina dedicació comporta ser monitora?

És voluntari i estàs allà perquè vols. Implica moltes hores de la setmana, però sempre sembla que és menys temps perquè és una cosa que t’agrada i que fas amb els teus amics.

Per què és important que sigui voluntari?

Perquè no és una feina. Funcionaria diferent si es preparessin les activitats per un sou. Faries les hores i marxaries. Jo em passo el dia pensant en l’esplai i fent coses. L’esplai ens ho retorna a nivell de satisfacció.

L’11 de juny volem fer una festa a la plaça de Barcelona amb tot el poble i tot l’esplai

Us relacioneu amb altres entitats?

Estem a ESPLAC, l’associació d’esplais de Catalunya. A nivell local estem a l’Aplec, que replega totes les entitats de lleure infantil i juvenil de Sant Cugat.

Ara serà l’Esplaiada i els col·lectius de Sant Cugat hi faran xerrades?

Ens ajuntem amb la gent que té els valors de l’esplai. Si una entitat defensa allò que creiem que és important, intentem fer-hi xarxa. Com més xarxa, més fort i potent ets.

L’educaicó en el lleure és una coeducació, és un aprenentatge tant per a infants com per a monitors

Com viuen les famílies això de deixar els fills a l’esplai?

Hi ha de tot. Cada família és un món. Jo vull pensar que estan agraïdes amb la nostra tasca. Si no, no vindrien, no tindríem cada any el grup ple, llista d’espera... Ens fa pensar que estem fent bé la nostra feina.

Qualsevol infant pot anar a l’esplai?

Sí. Ens hem trobat amb situacions en què alguna família no s’ho pot permetre, o no pot venir de campaments. Intentem facilitar-ho perquè tothom pugui accedir-hi.

Esplai Sarau. FOTO: Anna Bassa

Esplai Sarau. FOTO: Anna Bassa

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem