Sant Cugat, una ciutat tolerant

Sant Cugat es presenta com una ciutat familiar, compromesa amb les causes socials, l’educació i respecte de les persones.

No obstant això, recentment hem pogut observar una situació d’absoluta intolerància que està afectant els drets i llibertats d’un conjunt de ciutadans de la mateixa ciutat, i fins i tot a la seva salut.

L’anunci de la pròxima obertura de la seu de l'Associació Cannàbica Cannem Mil·lenari al carrer Adrià de Gual al barri de Can Magí de Sant Cugat ha provocat un revol en el barri i una resposta negativa per part d’alguns veïns del Barri i ha provocat una moratòria de llicències per l'obertura de seus socials cannàbiques amb l’objectiu d’estudiar el fenomen.

Des de la FEDCAC, celebrem que per fi l’ajuntament de Sant Cugat ha decidit iniciar el procés de regulació de les activitats de les seus socials dels clubs cannàbics que portem reclamant des de fa més de dos anys. La situació d’inseguretat jurídica i el malestar dels veïns ve precisament causada per la falta d’una regulació que controli les pràctiques de les associacions i proporcioni alhora informació verídica i realista sobre les activitats de les mateixes.

Les associacions cannàbiques no es poden resumir com un simple espai de consumidors de marihuana, es tracta d’un centre social que té un funcionament molt semblant a un centre civic però amb certes especificitats com pot ser el consum de cànnabis en el seu interior. Aquestes seus, permeten als usuaris de cànnabis tenir un accés segur a aquesta substància, en lloc de veure’s obligats a acudir al mercat negre, i alhora els hi ofereixen serveis, activitats culturals i esportives i assessorament professional.


Les màfies s’aprofiten de les persones perquè només els hi interessa el profit econòmic i no faran distincions d’edats ni es preocuparan pels riscos derivats del consum.

Les associacions cannàbiques son entitats sense ànim de lucre, basades en polítiques de reducció de riscos i gestió de plaers. Tenen controls d’accés, de qualitat, assessorament professional i proporcionen informació científica per a evitar al màxim els perills del consum de drogues. Si els usuaris tenen un espai on consumir i obtenir el seu producte, no es veuran obligats a comprar drogues al carrer, on el ventall és molt més ampli i a més està a l'abast de tothom. Les associacions cannàbiques acaben amb el mercat negre, amb el consum al carrer i als parcs, protegint així als menors, i a més reinverteixen tots els seus beneficis en projectes socials i educatius.


L’objectiu de la iniciativa de Cannem Mil·lenari no és un altre que ajuntar els recursos d’un grup d’usuaris de cànnabis per així aconseguir auto abastir-se de forma segura, respectant la legalitat i sense alimentar les màfies, protegint així a la ciutadania en general. Son els principals interessats en una ciutat cívica i segura, també son ciutadans de Sant Cugat de tota la vida i molts també son pares i mares conscients i responsables. A més, aquest projecte en particular pretenia ajudar a un grup d’usuaris de cànnabis terapèutics que utilitzen aquesta planta per a millorar la seva qualitat de vida. Sant Cugat és una ciutat compromesa amb l’esclerosi múltiple, potser ignora els potencials terapèutics del cànnabis per aquesta patologia?


Entenem el malestar veïnal, ja que ve provocat pel desconeixement i la intolerància, en aquest cas derivada a més d’altres cultures on el consum de cànnabis està totalment associat a les bandes criminals. Recordem, que el cànnabis no és una substància innòcua, però tampoc ha causat mai i enlloc cap mort i va ser prohibida fa 60 anys per motius moralistes i no pas de salut. La prohibició i les mesures punitives no obstant això, han provocat milers de morts i danys irreparables a tots els nivells sense aportar cap solució.

Els socis de l’Associació Cannem Mil·lenari, després de molts esforços i molta feina, d'adaptar el local i rebre els permisos necessaris, van obrir per fi la seva seu la setmana passada i el mateix dia, la policia es va presentar per precintar el local. Aquest assetjament esta causat per la insistència d'un grup de veïns que a hores d'ara encara no ha volgut establir un diàleg amb els socis o amb la FEDCAC. Ens preocupa la vulneració dels drets de reunió dels socis i sobretot el fet que els seus socis terapèutics, com el seu President, es troben actualment desemparats, sense assessorament mèdic i sense un accés segur al cànnabis, una substància que clarament els permet tenir una millor qualitat de vida.


La criminalització vulnera els drets i llibertats individuals, nosaltres apostem per l’educació i l’empoderament de les persones. Els usuaris de cànnabis som persones ciutadanes amb els mateixos drets i interessos que la totalitat de veïns de la ciutat. Volem una ciutat tolerant i cívica on tots hi tinguem cabuda i puguem gaudir plegats d’una bona qualitat de vida.

Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (FEDCAC)

 
Comentaris

Destaquem