2020: Any creatiu a Sant Cugat?

"Pocs dels nous santcugatencs s'integren plenament al poble, però alguns ho estan fent", diu Canals

Als inicis del 2020 i tot enfilant la tercera dècada del mil·lenni, cal parlar del passat camperol per mirar amb nous ulls el nou any, tot recordant que a Sant Cugat un petit grup de pagesos ara fa més de cent anys començà a reunir-se a la Fonda Tadeo per fundar l'entitat centenària de "La Unió santcugatenca", que aquest any s'inaugurarà la seu totalment reformada. Aquells camperols de "La Unió", s'implicaven, com a la resta del país, en el ressorgiment de la nostra identitat nacional catalana. Fou gent molt creativa.

Avui cal que els fills i els néts d'aquells santcugatencs, els recordem i més quan aquesta antiga vila, és avui una ciutat cada vegada més plena de nouvinguts, que modifiquen aspectes que als santcugatencs de tota la vida no ens agrada gaire. Cada dia som menys els vells habitants, descendents dels pares i avis, nascuts aquí. Avui d'aquests nous ciutadans depèn la dècada, i que el nostre futur sigui creatiu. Aquesta realitat fa que la "saga" històrica santcugatenca, cada dia se senti més com un reducte cada cop més petit, que ha de parlar amb els mots dels fills i dels nets, tu ets de "Cal Gorina, tu de Cal Candú, de Cal Patissu, Cal Català, Cal Pixota, Cal Tartaner...

Pocs dels nous santcugatencs s'integren plenament al poble, però alguns ho estan fent, tot aportant una reflexió que ajuda en desenvolupar d'aspectes humanístics (i depassar la noció de ciutat dormitori d'elit).

Estem en una ciutat del sud d'Europa en què, entre altres aspectes no exempts d'interès, en els últims mesos s'observen canvis intensos. Els santcugatencs encara estem dormint en els anys vint?

 
Comentaris

Destaquem