8 de Març: Movem fitxa per la igualtat!

El Dia Internacional de les Dones o dia de la dona treballadora se celebra el 8 de marçde cada any

Està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides des del 1977.

La revolució industrial va anar acompanyada, des de mitjan segle XIX, de la reivindicació de la millora de condicions laborals (reducció de la jornada laboral, limitació de l'edat de treball dels infants, prohibició de l'horari nocturn per a les dones, la compensació econòmica per accidents laborals i les mesures per prevenir-los) reivindicacions que, per desgràcia, encara són vigents en molts països arreu del món.

A Catalunya, el 1881, 3.500 treballadores del tèxtil a Igualada van fer vaga per demanar una millora de les condicions de treball. L'origen de la commemoració del 8-M sorgeix arran d'una sèrie d'esdeveniments entre els quals destaca la vaga de les obreres tèxtils nord-americanes de 1857, l'incendi de la fàbrica Cotton o el de la Triangle Shirtwaist Company, de Nova York, el dia 25 de març del 1911. En el darrer incident, van morir 142 obreres que havien mantingut una important vaga.

El 1910 Clara Zetkin convidava a què el Dia Internacional de les Dones servís com a reflexió sobre la igualtat amb els homes, la pau i la llibertat. Tot seguint aquest esperit, aquest mes es llança la campanya unitària institucional de sensibilització amb el missatge “Tu mous fitxa. Catalunya per l’equitat de gènere La campanya vol promoure la reflexió i la revisió individual al voltant del concepte equitat de gènere, ja sigui en l’àmbit professional com en les relacions familiars i personals. Homes i dones, movem fitxa!

Més informació:

http://dones.gencat.cat/web/.content/03_serveis/docs/cdoc_recull_tematic_diadones.pdf

http://dones.gencat.cat/web/.content/03_serveis/docs/cdoc_guialectura_diadones.pdf

http://dones.gencat.cat/web/.content/04_temes/docs/8m_impremta.pdf

Segueix @nuriaq a twitter
 

 
Comentaris

Destaquem