El platillo el fem extensiu a les conrades gironines, no tan sols a l’Empordà. Encara podem trobar fondes i hostals on el platillo segueix fidel a les cuines. Recordo unes mongetes del Ganxet a la cassola, però bullides amb ceba, clau de clavell, llorer i farigola; a banda, en una paella sofregim ànec, costelló de porc, ceba trinxada, all i tomàquet; a banda es fregeixen salsitxes; es barreja tot plegat en una cassola amb una picada de cansalada viada amb all i julivert, exquisides mongetes!
Unes pomes de farciment: farcides amb carn magra de porc i magra de xai, ben picada; clara i rovell d’ous, pela ratllada de llimona, sucre, canyella i sal; una picada per damunt de les pomes, bones, bones! La cassolada de festa amb pollastre camperol, conill, filet de porc, botifarres blanques crues, all, ceba, tomàquet, sal, pebre, llorer, farigola i un all i oli negat; veritablement, un plat de festa!
El pollastre, millor de corral, és una constant en els platillos, com ara el pollastre amb costelló de porc i salsitxes, un bon sofregit de ceba i tomàquet, vi negre sec, uns rovellons (bastants) i una bona picada catalana amb ametlles, avellanes, un carquinyoli, xocolata ratllada, all i julivert; per llepar-se’n els dits!
Una cassola de terrissa és la protagonista d’un exquisit platillo amb pollastre enfarinat i salat; un sofregit d’all, julivert i tomàquet amb un toc de greix de porc; a banda es bullen unes penques de bleda i de carxofes; escorregudes i fredes, s’enfarinen, es fregeixen i s’afegeixen a la cassola; uns ceps ben nets i, després de dues o tres hores en remull, els tirem a la cassola juntament amb una picada d’ametlles torrades; una estona fent xup-xup i a taula; ja tenim un altre plat de festa.
I si com si llegís una temptadora carta, aquí tenim l’enunciat d’un seguit de platillos: vedella amb rovellons, peus de porc amb cigrons, llom de porc amb cebes a l’agredolç, conill amb pa torrat i ametlles, o un conill amb mandonguilles, ànec amb pèsols, platillo de xai de llet amb pèsols de l’Empordà. Temptadors plats empordanesos, un regal pel paladar... Records d’enyorança, d’anys enrere, però avui molt presents.
Unes pomes de farciment: farcides amb carn magra de porc i magra de xai, ben picada; clara i rovell d’ous, pela ratllada de llimona, sucre, canyella i sal; una picada per damunt de les pomes, bones, bones! La cassolada de festa amb pollastre camperol, conill, filet de porc, botifarres blanques crues, all, ceba, tomàquet, sal, pebre, llorer, farigola i un all i oli negat; veritablement, un plat de festa!
El pollastre, millor de corral, és una constant en els platillos, com ara el pollastre amb costelló de porc i salsitxes, un bon sofregit de ceba i tomàquet, vi negre sec, uns rovellons (bastants) i una bona picada catalana amb ametlles, avellanes, un carquinyoli, xocolata ratllada, all i julivert; per llepar-se’n els dits!
Una cassola de terrissa és la protagonista d’un exquisit platillo amb pollastre enfarinat i salat; un sofregit d’all, julivert i tomàquet amb un toc de greix de porc; a banda es bullen unes penques de bleda i de carxofes; escorregudes i fredes, s’enfarinen, es fregeixen i s’afegeixen a la cassola; uns ceps ben nets i, després de dues o tres hores en remull, els tirem a la cassola juntament amb una picada d’ametlles torrades; una estona fent xup-xup i a taula; ja tenim un altre plat de festa.
I si com si llegís una temptadora carta, aquí tenim l’enunciat d’un seguit de platillos: vedella amb rovellons, peus de porc amb cigrons, llom de porc amb cebes a l’agredolç, conill amb pa torrat i ametlles, o un conill amb mandonguilles, ànec amb pèsols, platillo de xai de llet amb pèsols de l’Empordà. Temptadors plats empordanesos, un regal pel paladar... Records d’enyorança, d’anys enrere, però avui molt presents.
Subscriu-te al butlletí
Facebook
X
Instagram
YouTube
WhatsApp
Telegram
TikTok