L'abús sexual infantil ens interpel·la a tots

Article d'opinió de Valero parlant sobre l'abús sexual infantil

Atenció a la dada: 1 de cada 5 infants patirà abús sexual abans de la majoria d'edat. I un percentatge molt alt es dóna a l'entorn familiar, segons les expertes en aquest tema. I precisament, és per aquest motiu, que és un tema tabú. Segons Carolay Alvarado, experta en prevenció i actuació en l'abús sexual infantil, "fugim de la idea que els nostres infants puguin patir assetjament sexual per part de l'entorn proper".

Per fer-hi front, el primer pas és assumir que ens pot passar a tots. El segon pas és generar confiança amb les nostres filles i fills perquè si passa, no ho guardin com un secret i puguin explicar-ho.

Les víctimes ho silencien perquè senten vergonya i culpabilitat: l'abusador els fa creure que si ho expliquen, la família es desfarà, i si ho mantenen en secret, continuarà unida. És decisiu que les criatures sàpiguen que hi estarem sempre, passi el que passi, empoderar-les i generar la capacitat de demanar ajuda.

Si observem canvis de conducta en l'infant, hem de contemplar la possibilitat que puguin patir abús sexual, sempre des de la calma. L'educació sexual i emocional és clau. El tercer pas és parlar d'aquesta xacra social, fer difusió entre els cercles pròxims de què estem fent prevenció de l'abús infantil, a la vegada que posem en alerta a un possible abusador.

A partir de l'aprovada recentment Llei Rodhes, les escoles, entre altres mesures, hauran d'incorporar la figura de "coordinadora de benestar i protecció". Desitgem que sigui efectiu, que es doti als centres dels recursos necessaris, i que des de les escoles s'entomi de manera valenta i primordial. Les famílies també hi tenim molt a fer. Pel bé dels infants.

 
 
 
Comentaris

Destaquem