Moltes accions per a l'emergència climàtica

" A Catalunya només el 20% de l'electricitat que consumim prové d'energies renovables. Anem doncs força endarrerits"

Fa pocs dies vam conèixer el resultat de les taules de participació sobre Emergència Climàtica, iniciades per l'ajuntament de Sant Cugat a principis del 2020. Estem parlant de 63 accions que cal portar a terme d'ací al 2024 per aconseguir frenar el canvi climàtic amb tot allò que podem fer des del món local.

Cal dir que totes les accions han d'anar destinades a disminuir les emissions de CO₂ i gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera en una proporció que ronda el 5% anual, de manera que en vint-i-cinc anys les hem de reduir en un 55%, amb la consegüent substitució dels combustibles fòssils per d'altres d'origen renovable, com l'hidrogen verd, l'energia eòlica o la fotovoltaica. Cal recordar que Sant Cugat és la ciutat de més de 50.000 habitants que emet un 32% més de CO₂ per habitant que la mitjana. I que a Catalunya només el 20% de l'electricitat que consumim prové d'energies renovables. Anem doncs força endarrerits.

Les propostes presentades són moltes i totes van en el sentit de l'estalvi de recursos naturals, però moltes són propostes generals, poc concretes, que no contribueixen a la reducció d'emissions, sense una priorització, i sense un compromís pressupostari per portar-les a terme.

En qualsevol cas no ens podem entretenir, cal potenciar al màxim les energies renovables, fer del bus un element eficaç de transport urbà, amb flotes no contaminants i recorreguts més ben configurats, privar al cotxe del seu domini i incrementar la recollida selectiva de residus que fa temps tenim estancada. I ací ens caldria saber com és de millor la recollida porta a porta per poder-la ampliar a altres zones del municipi.

Són moltes propostes i molt diverses i el 2024 està a tocar.

 
 
Comentaris

Destaquem