Actuavallès: compromís social enfront del sensellarisme

'No tenir on viure comporta experiències traumàtiques, les condicions extremes i la incertesa sobre el futur agreugen o desencadenen ansietat o depressió'

El sensellarisme va més enllà de no disposar de sostre, implica la carència de condicions mínimes per viure dignament. Parlem d'absències: serveis bàsics, ingressos econòmics, desarrelament, documentació regularitzada, xarxa de suport, oportunitats... Té afectació en la salut mental?

No tenir on viure comporta experiències traumàtiques (pèrdua de seguretat, soledat, violència), les condicions extremes i la incertesa sobre el futur agreugen o desencadenen ansietat o depressió, la pèrdua de connexions sòlides contribueix a l'aïllament social, l'ús de substàncies tòxiques com a eina per sobreviure i emmascarar el patiment. Per tant, l'impacte al benestar psicològic, emocional i físic és clar.

Actuavallès té diferents projectes; la Bugaderia Solidària, el projecte de Necessitats Bàsiques de donació d'aliments frescos i higiene, el servei municipal d'acompanyament integral a persones en situació de sensellarisme de Sabadell Sostre, el projecte de prospecció d'Actua al Carrer, Housing First amb 9 pisos per a persones molt vulnerables (salut mental i addiccions amb actiu greus) i un projecte d'acompanyament a joves extutelats a Sant Quirze del Vallès. En aquest
global hem atès 237 persones i 11 habitatges. L'experiència ens diu que en el moment que es disposen de recursos adequats els resultats són significatius: el 73% deixen de dormir al carrer, 47% d'insercions laborals, 70% reducció de consum de tòxics.

L'equip d'Actuavallès. FOTO: Cedida

L'equip d'Actuavallès. FOTO: Cedida


Un dels objectius és la visibilització de la realitat del sensellarisme. L'any passat, amb la campanya Com tu, persones en situació de sensellarisme ens explicaven què és el que necessiten: una llar, sentir-me estimat, que no em mirin amb por, una dutxa, poder tenir papers i treballar... com tu!

El pròxim 24 de novembre commemorem el Dia Europeu de les Persones Sense Llar on s'inaugurarà una exposició fotogràfica i audiovisual sobre el sensellarisme als carrers de Sabadell, amb una taula rodona de les persones protagonistes. Us hi esperem!

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem