Adolf i “El Desnarigado”

Aquest estiu he volgut visitar Ceuta. Travesso l’estret de Gibraltar amb l’helicòpter que uneix les ciutats de Màlaga i Ceuta. Viatjar avui dia a l’altra banda del Mediterrani és molt més ràpid que fa uns anys.

La visió de l’Estret de Gibraltar és diferent a la que es té quan es fa en vaixell i t’adones de la poca distància que separa Europa d’Àfrica. A la ciutat, tinc el privilegi de tenir de guies a l’Alberto i l’Anabel, dos “caballas” de pro, sobrenom amb el que es coneix als habitants d’aquesta ciutat.

Ens acompanyen als diferents museus, a l’important patrimoni púnic, romà, àrab, portuguès i espanyol. Visitem les imponents muralles d’origen califal transformades quan Ceuta era portuguesa i els diferents castells i fortaleses que defensaren la ciutat en altres temps. A les muralles es veuen les ferides dels impactes de canons de moltes batalles d’altres temps.
Entre els castells que envolten la ciutat s’hi troba “el Desnarigado”, a les faldes de l’Hacho. El castell té aquest nom en record d’un pirata, anomenat així, que dominà aquest entorn al segle XV. El castell va ser també una bateria i un polvorí fins que l’any 1984 es convertí en museu militar.

El tinent coronel Ontoria ens acompanya per les diferents sales d’infanteria, cavalleria, artilleria, enginyers, la sala de cossos i serveis fins que arribem a la petita capella, amb un petit oratori dedicat a Sant Daniel i els seus companys màrtirs, patrons de Ceuta. Les parets estan decorades amb pintures murals dels patrons i patrones de les diferents armes de l’exèrcit. Diferents artistes les van col•laborar mentre feien el servei militar obligatori.

Entre totes les pintures em criden l’atenció dues, les primeres que es troben a mà dreta, les dedicades a la Immaculada Concepció patrona d’Infanteria i Santa Bàrbara patrona d’artilleria, les dues estan signades per ADOLF, l’artista valldoreixenc de reconeguda trajectòria entre la comunitat d’artistes santcugatencs.

Són dues obres de l’etapa inicial d’Adolf, un interessant testimoni de la seva evolució artística.

Continuem la nostra ruta pels septem frates, els set germans, els set turons que envolten la ciutat i amb el que els romans donarem nom a aquesta ciutat...

 
Comentaris

Destaquem