Un any intens

'L'agressió russa a Ucraïna ha despertat totes les pors que pensàvem superades i ens ha dut a una situació gairebé impensable fa un any'

Aquest any que ara acabem ha estat extraordinàriament intens. Per una banda, sembla que la pandèmia que ens va marcar tant els dos anys anteriors ha estat superada, o almenys, domesticada, amb tot l'alleujament social, econòmic i fins i tot polític que ha comportat sortir dels confinaments i les restriccions. Per l'altra banda, però, el panorama se'ns ha complicat, i força.

L'agressió russa a Ucraïna ha despertat totes les pors que pensàvem superades i ens ha dut a una situació gairebé impensable fa un any. Fins no fa massa, les relacions internacionals, els conflictes entre països, entre les potències i les seves intencions a llarg termini, en resum, tot allò que passa fora de les nostres fronteres, era, per la majoria de la societat quelcom llunyà, que potser ens interessava des d'un punt de vista intel·lectual, però no ens afectava al nostre dia a dia. Però, a començaments d'aquest any, això va canviar de sobte; si bé la incertesa i el conflicte ja venia de lluny, és arran de la guerra a Ucraïna que ens adonem, molts amb sorpresa, que coses tan fonamentals per la nostra vida com l'energia i fins i tot el menjar poden, de cop, multiplicar el preu i fins i tot escassejar per un conflicte a milers de quilòmetres de distància.

La inflació ha estat sens dubte la conseqüència més evident a casa nostra d'aquest conflicte. La pujada dels preus de l'energia ha posat sota estrès els costs de fabricació de productes i serveis i moltes empreses veuen compromesos els seus guanys i fins i tot la seva viabilitat. Els governs, europeu, estatal i català han parlat de moltes mesures per ajudar a la ciutadania i a les empreses per fer front a aquesta situació, però, malauradament, a causa de la inescrutable i ineficient burocràcia, la gran majoria d'aquests ajuts no han arribat a on havien de fer efecte: a les pimes i als autònoms. La situació és crítica per a molts, però si tots col·laborem amb empatia i sentit del deure, tindrem esperança.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem