L'Aplec de la Salut, una festa valldoreixenca

'L'aplec és una festa popular que ens fa conviure amb altres veïns, que ens recorda que som una vila amb tradicions, amb la voluntat de fer poble i de sentir-nos part d'una comunitat'

Des de l'any 1717 la gent d'El Papiol i de Canals pujaven a l'ermita, el segon diumenge de setembre. Demanaven a la Mare de Déu protecció i remei a totes les malalties i dolors, i les dones embarassades una bona gestació i un bon part. L'ermità venia unes cintes de seda de colors que es lligaven a la cintura de les embarassades.

Més info: Arriba el tradicional Aplec de la Salut a la falda del Puigmadrona

La tradició de pujar a l'ermita el segon diumenge de setembre durà fins a l'any 1935. Durant la Guerra Civil, l'ermita s'abandonà i es convertí en un corral. Els senyors Campi, Miralles i Mercader prometeren, l'any 1938, que si sortien amb vida de la guerra, promourien pujar cada any. D'aquesta promesa sorgí l'Aplec de la Salut i la seva celebració es va instaurar el dia de la festivitat de la Mare de Déu del Pilar (12 d'octubre). Des de fa anys s'ha traslladat a un diumenge d'octubre on fer foc pel dinar està permès.

Durant molts anys l'Associació de Propietaris i Veïns de Valldoreix va ser l'encarregada de mantenir viu l'aplec, però des de fa dècades l'aplec és organitzat per l'EMD. A l'aplec s'uneixen la tradició de la missa i les sardanes amb actes per a tota la família com els tallers infantils, la visita històrica, els gegants, les corals o les paelles. L'aplec és una festa popular que ens fa conviure amb altres veïns, que ens recorda que som una vila amb tradicions, amb la voluntat de fer poble i de sentir-nos part d'una comunitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem