Ara ve Nadal, matarem el gall...

Obrim el galliner!

Sembla que no hi ha taula nadalenca ben parada si no presentem, a l’hora del tall, carns de ploma fina. El calendari ens ofereix les carns més refinades d’aus de corral: galls, capons, pollastres, ànecs o galls dindis. Es presenten amb noms i cognoms per diferenciar-les del pollastre nostre de cada dia, el de preu assequible. Per Nadal és una altra cosa, disposem d’una oferta que és la flor i nata de la polleria catalana.

Obrim el galliner.  Pollastre del Prat: es distingeix pel seu color ros fosc del seu plomatge, les potes i els dits de color blau pissarra, el pit allargat, la cresta senzilla i dentada, la cua amb plomes abundants i caiguda enrere; la seva carn té una textura melosa i sense greixos addicionals; criat al Baix Llobregat amb DOQ. Els capons del Prat no tenen cresta i es deixen créixer el doble de temps, o sia, sis mesos; solen rostir-se sencers. Pollastre de l’Empordà, les varietats d’aquesta raça són: la blanca, la blanquirrossa, la rosa i la roja; criats en corrals amplis; es sacrifiquen al cap de les quinze setmanes amb un pes de 3 kg. Gall i gallina del Penedès, les varietats són: l’apardinada, la color blat, la barrada daurada i la negra; es crien durant unes 16 o 22 setmanes i el seu pes està entre els 3 i 4 kg; la pota del gall sol ser de color cendra. Ànec mut del Penedès: mut perquè no xiscla; de plomatge negre i criat en espais oberts alimentant-se amb pinso de cereals, blat de moro i hortalisses; es sacrifiquen a les 20 setmanes amb un pes de 4 kg (mascles) i 2 kg (femelles).

A la cuina: el millor, el que sempre hem cuinat, rostit i farcit, quin pollastre! Altres suggeriments: Pularda farcida cuinada en una cocotte, farcida de verdures. Pularda farcida a la catalana. Pollastre al grill amb rovellons. L’ànec: Un cruixent ànec amb taronja. Ànec amb peres, un clàssic amb fruita. Ànec rostit amb prunes i pinyons, a la catalana. Magret d’ànec amb figues. No estalvieu la qualitat amb les begudes, sí en la quantitat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem