Assuan, l'Ebre i Sant Cugat

'La sequera avança i ens obliga com a ciutat metropolitana que som a exigir que el debat de país sobre la gestió de l'aigua sigui més ambiciós i responsable'

Lo riu és vida va ser un crit local que bé valdria per a tants indrets del món. Benvinguts i benvingudes a aquesta primera columna de "Sense fronteres"; un espai de reflexió obert sobre temes globals connectats amb Sant Cugat.

Aquell eslògan que els veïnats de les Terres de l'Ebre van fer vibrar amb força i passió contra el Plan Hidrológico Nacional, també podria escoltar-se ben aviat al riu més llarg del món; el Nil. 'Lo riu és vida', però, també és producció d'energia verda. L'Egipte del president Nasser va fer construir la segona presa d'Assuan per controlar les crescudes anuals del riu i, a la vegada, poder generar energia gràcies a les turbines hidroelèctriques -amb el permís de la desapareguda URSS- i donar resposta a la creixent població urbana i les necessitats de la indústria local.

Ara, Etiòpia segueix el mateix camí amb una gran presa que multiplica per tres la capacitat de la d'Assuan convertint-la quan acabi aquesta obra d'enginyeria en la més important d'Àfrica i que de retruc, generarà un major estrès hídric al país hereu dels faraons i al seu inofensiu veí, Sudan. Segons l'Estratègia 2050 de l'aigua, la República Àrab d'Egipte necessita més del doble de l'aigua de què disposa. Les estimacions del país afirmen que el llac Nasser perdrà fins a 10 metres del seu cabal que representaria una reducció de la capacitat de producció d'energia del 20 al 40%. L'amenaça militar està sobre la taula a la ribera sud del Mediterrani.

A casa nostra, el debat públic entre el govern de la Generalitat i els municipis és més pacífic, però força rocambolesc; s'ha centrat en les multes imposades contra els ajuntaments o si s'han d'omplir les piscines municipals per un estiu que segurament batrà rècords de temperatures. Aquesta amenaça de la plaça de Sant Jaume contrasta amb una crua realitat: el govern del país no ha fet tampoc els deures a ulls de la Comissió Europa i ha estat expedientat per Brussel·les.

Mentrestant, la sequera avança i ens obliga com a ciutat metropolitana que som a exigir que el debat de país sobre la gestió de l'aigua sigui més ambiciós i responsable perquè ens hi juguem la producció d'energia, la capacitat agrícola i industrial i la vida.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem