Avionetes misterioses

Des de fa anys, dècades (recordo comentaris a principis dels 80), es parla d’avionetes “espantanúvols” i, darrerament, Internet s’ha encarregat d’escampar-ho més

Segons el meu parer, es tracta d’una llegenda urbana. Bé, no és només el meu parer sinó també el de gairebé tots els meteoròlegs i l’Organització Meteorològica Mundial.

Serien avionetes carregades de iodur de plata i que inseminen núvols quan es preveu que portin pluja.

El teòric resultat hauria de ser la desfeta dels núvols. Doncs bé, aquest mètode, ja provat en la lluita antigranís, no està provat que funcioni clarament en cap sentit.

De vegades sembla que desfà la pedra, de vegades incrementa la pluja, de vegades la impedeix desfent els núvols.

Davant d’aquestes incerteses constants, com us deia, l’Organització Meteorològica Mundial no accepta aquest mètode com a eficaç.

Partint d’aquesta base, no té cap fonament científic el mètode i, per tant, si hi ha vols que practiquen aquesta escampada de iodur de plata els resultats són molt dubtosos i sobretot poden ser contraproduents.

Aquestes avionetes misterioses les han “vist” a tota la península Ibèrica, tot i que ningú dels aeròdroms les ha vist ni carregat de combustible ni dels bidons de iodur de plata.

 
Comentaris

Destaquem