La burocràcia s'ho està menjant tot

'Bona part del temps dels professors l'han de dedicar a tasques burocràtiques, per a les quals no estan preparats i per a les quals no han estat contractats'

És cert que la burocràcia té avantatges, perquè estandarditza els processos administratius repetitius i permet un més gran control, ja que tot queda documentat. Però quan creix exageradament, com ara, té també una vessant molt negativa: la rigidesa i la inèrcia fan retardar els canvis i l'actualització necessaris, generen una gran lentitud en la presa de decisions, provoquen un excés de fiscalització que únicament aconsegueix malgastar recursos i temps, creen una important ineficiència i ofeguen la iniciativa i la creativitat.

Ho vaig patir personalment quan treballava a la universitat. Una bona part del temps dels professors l'han de dedicar a tasques burocràtiques, per a les quals no estan preparats i per a les quals no han estat contractats i les han de fer obligatòriament, encara que ni en saben, ni els agrada. En canvi, vaig conèixer una universitat, que contracta els millors professors d'arreu del món i els paga el que demanen, però els exigeix que facin només les dues coses que han de fer els professors, docència i recerca. Les tasques logístiques, tècniques i administratives les fan els assistents, que s'han format per a això i han estat contractats per a això. Tenen 3-4 assistents per a cada professor. Potser pensareu que això és massa car? El que és massa car és contractar doctors per preparar horaris, fer llistes, controlar exàmens, corregir proves, organitzar l'aula, redactar actes, preparar presentacions, etc. Això sí que és car. I el mateix podem dir dels metges i el personal d'infermeria i d'altres professions. No m'estranya que protestin i es manifestin.
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem