Es busquen fotos de gallines

"Al primer catàleg d'animals del zoo va descobrir que hi havia una gallina de Sant Cugat", diu Hernández

En Damià fa una crida: agrairà, si algun en té, que li faci arribar fotos, dibuixos, postals de galliners de Sant Cugat de principis del XX.

En Damià Gibernet Pahissa és de Can Mandó, una masia de Vallvidrera documentada des del 1740, i es diu Pahissa perquè algun Pahissa de Sant Cugat s'hi va instal·lar temps era temps. Ell és fill i nét de mares solteres i ha tornat a la masia familiar per viure com ho feien abans els pagesos.

"He fet un autoaprenentatge per descobrir com era la vida aquí en el passat i me n'he adonat que estic conservant la biodiversitat domèstica. La finca és un ésser viu, tot està interrelacionat, les gallines fan fems, el gos vigila, les cabres netegen els esbarzerars, els tòtils mengen els insectes, els ànecs els llimacs. És un equilibri que m'inclou a mi també."

Ha recuperat varietats domèstiques de llavors... que custodia. "Tinc moltes llavors prospectades de gent gran del Parc de Collserola. Per exemple, una de les Planes d'una col que es diu gitana, i també el tomàquet Mandó, que ara s'ha fet famós, i que el Parc, en promocionar-lo, el va batejar amb el nom de la meva masia."

També treballa al zoo de Barcelona. Al primer catàleg d'animals del zoo va descobrir que hi havia una gallina de Sant Cugat. Era una varietat blanca i pigallada de negre, que es va acabar extingint. "He anat fent barreges de diferents varietats de gallina i m'estic aproximant ja a la recreació de com devia ser la gallina santcugatenca."

La seva hipòtesi és que les varietats de gallina responen a la seva millor adaptació al lloc. Per això li agradaria recuperar-la.

Podeu fer arribar les fotos a: damiagp@gmail.com

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem