Canta amb llibertat

'Amb les seves lletres compromeses, provocadores i amb humor ens han explicat la quotidianitat; han reivindicat i ens han contagiat l'orgull de l'origen rural'

En plena discussió de la quota del 6% del català a les plataformes; envoltats per sentències d'un 25% de castellà a les aules i arrodonit pels dubtes i la realitat de l'ús del professorat de la llengua catalana a les escoles, el passat dia 30 de novembre vam conèixer els guardonats per la Creu Sant Jordi d'enguany. Un premi atorgat a totes aquelles persones o entitats pels seus mèrits i perquè han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Recordeu la Queta? Aquella boca saltadora que sempre estava a punt per donar corda el català? A cops de saltirons i repetició ens va gravar, al subconscient, la frase de: parlo sense vergonya, parlo en català. Qui ha parlat i cantat en català durant trenta-sis anys, sense vergonya, l'espectacle de la gent han estat Els Pets; un dels guardonats d'aquest any per la Creu Sant Jordi.

Els Pets, tres amics de Constantí, que ens han acompanyat i abraçat amb les seves cançons al llarg de la vida. Amb les seves lletres compromeses, provocadores i amb humor ens han explicat la quotidianitat; han reivindicat i ens han contagiat l'orgull de l'origen rural amb el seu rock agrícola. Han criticat els règims, els polítics i la política amb respecte i sornegueria. Han acceptat i ens han relatat el bon envellir, els pas del temps. I, especialment, ens van ensenyar (juntament amb Sopa, Sau, Lax i altres) que, també, podíem cantar en català, sense vergonya i, el millor, ho podíem cantar tot amb la veu ben alta, sense modèstia, amb contundència i amb llibertat.

Un guardó, doncs, merescut per la seva contribució en la configuració del panorama musical català i, especialment, per apoderar-nos i donar-nos la llibertat de cantar en la nostra llengua.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem