Canvien les primaveres

Ja som a l’estiu astronòmic. Deixeu-me que acomiadi la primavera parlant dels canvis, cada cop més evidents, durant la primavera

El maig passat, per exemple, va batre tots els rècords en cent anys!!!

Fa pocs dies, l’observador de l’Estartit em va fer arribar un recull de diverses variables meteorològiques des de 1972 i fins a l’actualitat, tractades estadísticament i referents al temps que ha fet durant les primaveres, considerant com a primavera els mesos de març, abril i maig.

Els resultats, tot i esperar-los més o menys per aquí no han deixat de sorprendre’m. Des de 1972 i fins a l’actualitat la pressió atmosfèrica mitjana ha pujat gairebé 2 mil·libars.

Vol dir, en definitiva, que tenim més anticiclons. Això es tradueix en una disminució clara de les precipitacions en els darrers anys, amb el lògic avançament de la temporada d’incendis forestals.

Finalment cal fer esment de l’aspecte termomètric. L’any 1972 la temperatura mitjana de l’aire era sempre inferior a la de l’aigua. Actualment, la temperatura mitjana de l’aire, supera a la del mar i això porta com a conseqüència l’augment de la freqüència en el nombre de boires marítimes i que, cada cop més sovint es presenten a les nostres costes.

Un estudi del grup de recerca climàtica de la Universitat de Tarragona Rovira i Virgili arriba a la conclusió amb dades entre el 1896 i el 2001 que les primaveres són molt més seques.

La pluja ha disminuït un 21,8%. Aquesta més que significativa disminució és més accentuada en els darrers 30 anys.

Els mesos de la primavera (març, abril i maig) en què més ha disminuït la pluja és, amb diferència, el mes de març.

TEMPERATURES i PLUGES
Sant Cugat / JUNY 2015

DIA   MÀXIMA   MÍNIMA    PLUGES

  15           24º              15º              4 l/m2
  16           25º              15º              1 l/m2
  17           27º              15º                -
  18           30º              16º                -
  19            -                  -                   -
  20            -                  -                   -
  21            -                  -                   -

 
Comentaris

Destaquem