Castells i líders

'Són molts els casos en què figures directives de colles castelleres accedeixen després a la política local, nacional o fins i tot estatal'

Les colles castelleres tenen un rol poc reconegut a la societat: la creació i formació de líders socials. Són molts els casos en què figures directives de colles castelleres accedeixen després a la política local, nacional o fins i tot estatal.

Un dirigent d'una colla castellera aprèn a avaluar el resultat de les seves decisions; a gestionar el compromís propi i aliè; a planificar estratègicament i, sobretot, a conduir equips de treball amb una voluntat col·lectiva. I tot dins un equip de voluntaris que hi esmercen milers d'hores per dur a terme uns objectius immaterials. Jordi López Daltell, autor del llibre Fer pinya (Entramat, 2011), ho esmentava en una entrevista: "Els directius d'una colla castellera aconsegueixen gratis allò que moltes empreses no tenen pagant".

L'alcalde de Vilafranca, Pere Regull, fou president dels Castellers de Vilafranca durant cinc anys abans d'accedir a l'alcaldia el 2009 per CiU. Ernest Benach presidí els Xiquets de Reus entre 1992 i 1993 abans de presidir el Parlament de Catalunya (2003-2010). A la història dels equips directius dels Castellers de Sant Cugat trobem persones que després han ocupat regidories municipals, actes de diputat al Parlament, senadors a l'Estat espanyol, eurodiputades i fins i tot consellers de la Generalitat com és el cas de Raül Romeva, per bé que ell ja venia d'un intens activisme cívic i polític a ICV.

Ernest Benach esmentava que el que defineix millor un casteller és el compromís. Potser aquí rau el lligam entre castells i política: una llavor de compromís que creix en un ambient càlid, per després madurar a la política.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem