El català i les resistències quotidianes

'La importància del català com a element de cohesió i integració és inqüestionable. És la llengua que ens iguala a tots, independentment de la nostra procedència o condició social'

Una llengua que va més enllà de les paraules: el català. És més que un simple mitjà de comunicació; és el teixit que ens uneix com a poble i ens dona una identitat compartida. Però, malgrat la seva riquesa cultural i el seu paper essencial en la cohesió social, l'ús del català continua sent una lluita diària per a molts catalans.

És un fet que hauríem de poder viure en català des que sortim de casa al matí fins que hi tornem al vespre, però lamentablement, no és així. Segons l'últim observatori, un de cada dos catalans canvien la llengua quan l'interlocutor utilitza el castellà. Aquesta estadística ens hauria de fer reflexionar, què estem fent?

Més info: La meitat dels catalanoparlants de Sant Cugat canvia d'idioma si se li parla en castellà

La importància del català com a element de cohesió i integració és inqüestionable. És la llengua que ens iguala a tots, independentment de la nostra procedència o condició social. És la llengua d'acollida per als que decideixen establir-se en aquesta terra i el pal de paller de la nostra identitat. Mantenir i fomentar l'ús del català en el nostre dia a dia és una responsabilitat individual i col·lectiva.

No podem caure en discriminacions, pensant que el nostre interlocutor no ens entendrà ja d'entrada, canviant l'idioma "de bones a primeres" impedeix que aquelles persones que estan aprenent el català o en vulguin aprendre, no el puguin practicar, els estarem negant un dret.

Mantenir l'ús del català és una resistència quotidiana que hem d'incorporar en el nostre dia a dia. La construcció d'un país no es fa només des d'un Parlament sinó que cal l'activisme resistent de cada un/a de nosaltres. Persistim, hi som i serem. Com deia el gran poeta Salvador Espriu, "hem viscut per salvar-vos els mots / per retornar-vos el nom de cada cosa".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem