Ciutats sostenibles

'Sant Cugat té tots els ingredients necessaris per ser un referent de ciutat sostenible així com ja és capdavantera en molts altres àmbits'

Les ciutats són com els organismes vius, evolucionen i es transformen per adaptar-se a l'entorn. Des de les ciutats es pot liderar la transformació sostenible amb la unió de totes les parts interessades: ciutadans, escola, comerç, empresa i govern. Una de les màximes que ens regalava en Pau Donés és que visquem el present sense perdre el temps pensant en el futur, però si pensem en clau de sostenibilitat, això no ho podem fer, sí que hem de pensar en el futur i actuar ràpidament.

En l'àmbit individual, podem repensar la nostra manera de viure fent petites grans accions, com triar comprar al comerç local, reduir el màxim possible el consum de plàstic i comprar a granel. Petits canvis en la nostra dieta, com reduir el consum de carn i incrementar el de productes frescos, ecològics i de Km 0 també faran la nostra alimentació més sostenible.

D'altra banda, cada cop ens arriben més notícies que ens anuncien que cal estalviar benzina i gas. Podem millorar els nostres hàbits de mobilitat i l'ús que fem del cotxe. Caminar més, agafar la bicicleta, fer servir el transport públic sempre que sigui possible i compartir el vehicle amb veïns o companys de feina està a les nostres mans. Ara bé, cal que les administracions ens ho posin fàcil i tinguem una oferta de mobilitat sostenible a l'alçada.

Experiències d'èxit en mobilitat sostenible com el projecte de transport escolar Bicibús que es va iniciar el 2021 a l'escola Pi d'en Xandri són un exemple de la voluntat de transformació que es lidera i es viu des de la ciutat i seria fantàstic que es fes a totes les escoles de Sant Cugat.

Un dels principals agents per aconseguir una economia més justa, inclusiva i sostenible són les empreses. Cada cop hi ha més empreses amb propòsit que estan redefinint l'èxit empresarial, èxit que es basa, més enllà del compte de resultats positiu, en generar un impacte positiu en les persones i en el medi ambient. Fer negocis de manera diferent és possible, només cal trobar com fer-ho. I l'Ajuntament pot jugar un paper clau recolzant i promovent a la ciutat aquest model empresarial amb propòsit, i en especial, ajudant al petit comerç a ser més sostenible.

Finalment, per obtenir aquesta transformació, és imprescindible la sensibilització, formació i informació de totes les parts implicades. És especialment important l'educació que es faci des de les escoles i que els Objectius de Desenvolupament Sostenible s'incorporin al model educatiu. Els nens i nenes són els que tenen el futur a les seves mans i només treballant des de la base s'aconseguirà aquest canvi cultural tan necessari.

Sant Cugat té tots els ingredients necessaris per ser un referent de ciutat sostenible així com ja és capdavantera en molts altres àmbits.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem