Còctels químics en la nit de Sant Joan

Article d'opinió de Tesanovic parlant sobre la revetlla de Sant Joan

Em vaig trobar una nena veïna i la seva mare, molt preocupada. La petita estava espantada, en els braços de la mare, plorant. Tenia pànic als petards (soroll, semblava estat de guerra, mala olor, falta d'aire...). 

Vaig seguir caminant i em vaig trobar diversos veïns amb mascotes, un d'ells tenia un gos, va ser enverinat amb les cendres de bengales (diagnosticat per un veterinari) i va morir. Altres animals i ocells amagats a punt d'un infart, a causa dels focs artificials. I no li explico que malament ho passa la gent gran amb asma o problemes cardiovasculars i d'allà, la meva reflexió sobre la nit més llarga de l'any. 

Petard o coet i pólvora comprimida en un bambú han estat inventats a la Xina, al segle XI i es feien servir com a espectacle visual, festiu mitjançant focs artificials, i com bombes en l'àmbit bèl·lic. A causa de la seva perillositat, molts països tenen lleis que prohibeixen o restringeixen la venda d'aquest tipus d'explosius. 

Aquí, a la nostra ciutat encara es poden usar lliurement, i deixar les restes en els nostres parcs, als carrers, aigües i al bosc ... Molts petards arriben a 120 decibels i poden provocar greus lesions a les nostres oïdes. 

Tots sabem que la qualitat d'aire que respirem és molt important per a nosaltres i que depèn de la nostra activitat i de com tractem el medi en què vivim. Hem portat les lleis antitabac, estem intentant reduir el trànsit a la nostra ciutat, perquè no celebrem Sant Joan d'una altra manera?

Festa de llum sense aquests "còctels químics" amb tantes substàncies tòxiques que després de focs artificials queden a la nostra gespa, a les voreres, als abocadors i els efectes nocius segueixen sent desconeguts. Recordar que la situació greu en què es troba la nostra única casa, Planeta Terra, no està en condicions per tirar coets.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem