Coeducació vs escoles mixtes

'Avui dia podem veure que barrejar la canalla és un requisit indispensable per a la igualtat, però no n'hi ha prou'

Arran de la diagnosi de gènere i d'altres discriminacions que s'està fent a les escoles públiques de la ciutat aquest curs de la mà de Fil a l'Agulla, a la comissió del Ferran Clua se'ns va fer palès que moltes famílies no diferencien entre l'educació mixta i la coeducació.

Quan a les escoles es va reintroduir el model d'educació amb nens i nenes junts a les classes, segurament els conceptes anaven plegats: "Si els eduquem junts, serem iguals". Avui dia podem veure que barrejar la canalla és un requisit indispensable per a la igualtat, però no n'hi ha prou.

La coeducació va més enllà. És l'acció educadora que potencia la igualtat d'oportunitats dels individus i valora qui són en igualtat de drets, sense estereotips sexistes, racistes, homofòbics, transfòbics o androcèntrics, ni actituds discriminatòries per cap raó. Per tant, si no hi posem el focus, si no tenim cura dels detalls, els estereotips de gènere i les discriminacions que es viuen al carrer es colaran a les aules i entre els nostres infants. Perquè l'escola no és un ens desvinculat de la societat.

La coeducació és el procés de desgranar les subtileses que alimenten el malestar a través de les discriminacions quotidianes per revertir-les. Mirar-les de cara i desfer-les per tal de crear una societat on totes tinguem cabuda. L'escola ha de fomentar la mirada crítica i, com a tal, és motor de la transformació. No es tracta que siguem tots iguals, amb el mateix uniforme, per emmascarar les diferències. Es tracta de veure que la riquesa de la nostra comunitat rau en aquesta diversitat. Per aquesta tasca titànica cal que ens hi impliquem totes dins del municipi.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem