Concert a l’Àrtic

Aquest article es va escriure fa dies i no recull el que decidís la comissió OSPAR per la protecció de l’Àrtic

En parlarem més endavant però us vull parlar de la campanya impulsada per Greenpeace que ha recollit més de vuit milions de firmes per demanar que es protegeixin un 10% de les aigües internacionals de l’Àrtic, superfície comparable amb la mida de tot el Regne Unit.

Malauradament, no tots els països hi estan d’acord: Islàndia, Dinamarca i Noruega bloquegen el procés.

La Comissió OSPAR està formada per 15 governs i la UE amb l’objectiu de protegir el medi marí de l’Àrtic.

Ludovico Einaudi, gran pianista italià, de renom mundial, es va adherir a la causa i va viatjar a bord del vaixell de Greenpeace, Arctic Sunrise cap a les illes Svalbard, a Noruega, per posar-hi el seu granet de sorra.

Divendres 17 de juny, a peus de la glacera Wahlenbergbreen, Ludovico va interpretar una peça composta per ell mateix, Elegia per l’Àrtic, amb un piano de cua sobre una plataforma que surava sobre les aigües àrtiques com si fos un iceberg.

En boca del músic, defineix l’experiència com “increïble, perquè es pot sentir la puresa i la fragilitat d’aquesta zona”.

D’aquesta manera, Greenpeace, vol fer notar que l’Àrtic s’està desfent. Més ràpid del que donaven els models dels últims anys i dècades.

Tot plegat, porta associades no només conseqüències mediambientals, sinó energètiques, geoestratègiques i de comunicacions marítimes.

En aquest darrer aspecte, ports com els de Tarragona o Barcelona, podrien quedar afectats per un tema de canvis en les rutes marítimes globals. El que passa a l’Àrtic, ens afecta també.

TEMPERATURES i PLUGES
Sant Cugat / JUNY 2016

DIA     MÀXIMA    MÍNIMA     PLUGES

 20             26º                12º                 -
 21             31º                16º                 -
 22             31º                18º                 -
 23             32º                16º                 -
 24             30º                16º                 -
 25             31º                19º                 -
 26             28º                18º                 -

 
Comentaris

Destaquem