Constància, esforç, i... Darwin

'Tinc clar que el comerç m'ensenya quin valor els he d'inculcar a les meves filles: la capacitat d'adaptació'

Per resumir en una paraula com em van educar als meus pares pel seu futur laboral, és amb el concepte de la constància. Treballa en una gran empresa i fes una llarga carrera dins fins a la jubilació. El 1960, la vida mitjana de les empreses en el S&P500 (índex de les 500 empreses més importants en borsa a EE.UU.) era de 61 anys.

Les empreses i els valors laborals van plegats, perquè és evident que formen part de la mateixa realitat econòmica. A mi em van educar en la cultura de l'esforç i l'educació. Les oportunitats laborals eren en aquell moment marcades per tenir una bona preparació i actitud en un entorn caracteritzat per una gran oferta laboral (jo soc dels últims de l'anomenat "baby boom").

Avui, la vida mitjana de les empreses en el S&P500 està per sota dels 20 anys, i segons la consultora McKinsey, el 75% d'elles hauran desaparegut el 2030. El comerç és el sector més síncron amb els valors socials. O t'adaptes, innoves i entens el comprador, o perds clients. El 2023, l'índex de mortalitat comercial al cap de 5 anys és el més alt entre tots els sectors (un 69,6%), segons el BLS (Bureau of Labor Statistics) dels EUA.

I tinc clar que el comerç m'ensenya quin valor els he d'inculcar a les meves filles: la capacitat d'adaptació. Saber desaprendre avui el que vas aprendre ahir, per aprendre el que has de saber demà.

A vegades, 144 caràcters d'avui ens fan perdre la perspectiva de la història. Darwin va escriure que "no és la més forta de les espècies, ni la més intel·ligent, la que sobreviu, sinó la que més ràpidament s'adapta als canvis". Era l'any 1859. Roda el món i torna al Born. I així anem fent, i qui dia passa, any empeny.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem