Què és una amanida?

Com més ens apropem a l’estiu més posem les amanides a la taula doncs associem l’amanida a l’estiu o quan els dies són més calorosos

És lògic doncs es serveixen fredes, són fresques, gran part dels ingredients vegetals maduren a l’estiu, i a més es preparen ràpidament. Si tenim en compte als nutricionistes que recomanen el consum d’hortalisses crues a la dieta diària doncs aporten nutrients beneficiosos per a l’organisme: vitamines, minerals, fibra i aigua.


L’amanida ens ofereix un sense fi de possibilitats i sabors. Però, què és una amanida? És un compendi d’hortalissa crua (enciam principalment), complement i amaniment. Però no tan sols l’enciam (en qualsevol de les seves variants) forma l’amanida, doncs tot és lícit, l’amanida és un plat creatiu, no té límits, no té tradició, ni normes, només cal que sigui variada, saborosa, equilibrada i ben amanida.

Recordo que un bon amic i xef deia que perquè una amanida sigui un èxit necessita de quatre personalitats: un savi utilitzant la sal, un pròdig per a l’oli, un avar per al vinagre i un boix per barrejar-lo.

L’amaniment: de fet, podem menjar diàriament un plat del mateix tipus d’enciam, però si anem canviant l’amaniment semblarà cada dia un enciam diferent. En l’amaniment hi ha gran part del secret de les amanides. Els amaniments els podem preparar amb antelació, però l’amaniment el posarem al plat al moment de servir-lo. Diferents amaniments que fem servir: oli, vinagre, sal, all, julivert, curry, cebollí, maonesa, llimona, sèsam, orenga, menta, alfàbrega...

 
Comentaris

Destaquem