Deteriorament induït

'Potser ha arribat el temps de revertir el procés de cessió a la privada de l'atenció sanitària per tal que, paulatinament, aquest servei passi a ser totalment públic'

La despesa sanitària destinada a finançar els concerts amb l'atenció sanitària privada va ascendir a 8.586.000.000 d'euros en 2020 segons l'IDIS (Instituto para el Desarrollo e Integración de la Sanidad). Un pastís molt llaminer que es disputen un grup d'empreses. Com que l'atenció sanitària pública es troba en crisi, particularment a causa del desmantellament de l'atenció primària, sembla que als gestors sanitaris públics no els interessi massa la solució, sinó tot el contrari. Aquesta deixadesa (interessada), fa que els ciutadans que s'ho poden pagar, farts de les llistes d'espera interminables, sol·licitin serveis privats de sanitat.

Aquest transvasament del servei públic cap al privat, alhora que incrementa la bossa del sistema privat, genera un deteriorament important en l'atenció privada, amb increments de les seves llistes d'espera de diverses setmanes, ciutadans que aporten dos cops a la sanitat: al sistema públic i a la seva mútua.

Segons un informe de 2020 de l'IDIS, en l'hipotètic escenari que desaparegués la col·laboració Privada-Pública, comportaria un gran cost per a la sanitat pública. Com a empreses amb ànim de lucre, parlen de cost, no com un servei públic com ho és el sistema educatiu, el judicial, la policia, etc. i que aquest fet comportaria un increment de les llistes d'espera.

Més que mai, la ciutadania s'ha de solidaritzar amb els treballadors de la salut, passant dels merescuts aplaudiments en la lluita contra la Covid-19 a un suport efectiu a les mobilitzacions d'aquest mes de gener, a les vagues previstes el 25 i 26 del Sindicat de Metges de Catalunya, així com la Mesa Sanitària Sindical formada per les infermeres de Catalunya, alhora que la Coordinadora Obrera Sindical dona suport a la vaga que reclama al Govern i al Parlament de Catalunya mesures que garanteixin un sistema sanitari Públic Universal de Qualitat en condicions laborals dignes.

Potser ha arribat el temps de revertir el procés de cessió a la privada de l'atenció sanitària per tal que, paulatinament, aquest servei passi a ser totalment públic.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem