Dia Internacional de la Pau

Les Nacions Unides van establir el 21 de setembre per celebrar el Dia Internacional de la Pau, dedicat a «commemorar i reforçar els ideals de pau dins i entre totes les nacions i pobles», i avui en que els desastrosos efectes de les guerres i la violència ens afecten a tots, tots tenim l’obligació de contribuir a la reducció de la violència.

La crisi oberta a l’Orient Mitjà amb les guerres a Iraq i Síria han generat milions de desplaçats, i una petita part d’ells han recalat a Europa, via Turquia i Grècia. La fam i la violència institucional a països centre-africans estan provocant un èxode de persones pel desert nord-africà i pel «Mare Mortum» cap a Europa, via Itàlia i España.

Mentrestant, a la Unió Europea hem construït murs físics de separació a les fronteres, a Ceuta i Melilla, i a Hongria, Bulgària i Àustria, i la Unió Europea ha establert acords amb Turquia i Líbia, països sense garantia de respecte dels drets humans, per controlar i retenir els fluxes de migrants. Avui són les ONG’s les que salven vides al mar, i són els governs els que dificulten els rescats, criminalitzant les ONG’s i prohibint els desembarcaments.

La pau s’ha de guanyar a casa. Els estats, les nacions i les ciutats han de proporcionar l’entorn per que aquesta cultura de pau sigui possible, amb lleis per protegir-la, educació per vivenciar-la i institucions per desenvolupar-la. La Universitat Internacional de la Pau a Sant Cugat ens marca el camí. Des de les sindicatures locals exigim aquestes actuacions als governs i treballem amb els ciutadans per contribuir a viure tots en una cultura de pau.

.

 

 
Comentaris

Destaquem