Dones, república i espardenyes

'En el seu moment, els tertulians no van considerar oportú que dues mestresses de casa sortissin a la funció anant a buscar actrius "professionals" per interpretar els seus papers'

El 23 de setembre per fi podrem assistir a la representació a la plaça de Barcelona de Les espardenyes de Cal Roc, l'obra que tancarà aquesta 17a edició de les Lectures a la Fresca. La pandèmia haurà fet confluir fortuïtament aquesta peça amb l'aniversari de la inauguració del Teatre-Auditori el 25 de setembre del 1993, ja que formava part de la trilogia Històries de Sant Cugat.

L'obra recull les tertúlies eminentment masculines i de caràcter esquerrà que cap als anys vint es feien a la rebotiga de l'espardenyeria del Roc Codó a l'actual carrer Santa Maria. Molts tertulians foren destacats dirigents polítics locals. A tall d'exemple, Roc Codó i Magí Bartralot van ser alcaldes de Sant Cugat. No obstant això, l'interès del text no rau tant en l'aspecte polític com en la descripció dels vicis i costums d'un poble pagès. A l'obra apareixen les dèries dels tertulians: la caça, el futbol, parlar de dones... i fa un retrat fidedigne dels oficis de l'època: l'espardenyer, el llauner, el pagès, el ferrer, el soldat que ha servit a la guerra colonial del Marroc.

Tots els tertulians de cal Roc eren teatreros i varen decidir representar-se ells mateixos en una funció que es va fer a Cal Ventura, una mena de casino-ateneu que estava en l'espai que ara ocupa l'antic Ajuntament a la plaça de Barcelona. Enguany, que es compleixen cent anys d'aquella primera representació, ens ha semblat oportú recuperar aquest text, però fent-lo més adient als temps que corren i valorant les dues úniques dones que surten a l'obra, la Irene i la Roseta, ja que en el seu moment, els tertulians no van considerar oportú que dues mestresses de casa sortissin a la funció anant a buscar actrius "professionals" per interpretar els seus papers.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem