El drama de sortir a passejar el gos

Article d'opinió de Bibiana Navarro parlant sobre els passejos dels gossos durant el confinament

La Direcció General dels Drets dels Animals ha informat de forma expressa que està permès treure a passejar gossos: sempre que siguin passejades curtes, només per cobrir necessitats fisiològiques, sense contacte amb altres animals ni persones, portant una ampolla per netejar l'orina i bosses per la femta i prioritzar horaris de menor afluència.

El teu gos surt a passejar i fa les seves necessitats en un trajecte de màxim 100 metres? Quina sort! Però, i aquells que no? Aquells que necessiten ensumar bé abans de decidir-se? I si vius als afores del nucli urbà, davant el bosc, per tant, la probabilitat de trobar-te gent és mínima, tampoc a més de 100 metres? Sentit comú!

A la normativa estatal, l'article 20 del Real Decreto, no es van concretar distàncies màximes, horaris concrets o altre tipus d'obligació, però tot i això, molts ajuntaments amenacen amb 'edictes' o decrets establint aquestes limitacions. De fet, policies locals van a la "caça i captura" de gent que passeja el gos increpant-los de poc responsables perquè passegen a més de 100 metres de casa o "massa estona" o en zones boscoses, però... són limitacions vàlides?

Un decret municipal no pot regular sobre aquelles matèries en què no té competència, com seria la limitació de la circulació durant l'estat d'alarma, per tant, l'Ajuntament no té competències per regular en aquests termes. Així doncs, els ajuntaments poden recomanar, però no regular.

En cas de rebre una multa per incomplir limitacions o restriccions no establertes en el Real Decreto podrem recórrer amb probabilitats que quedi sense efecte, ja que podria ser considerada nul·la de ple dret.

 
 
Comentaris

Destaquem