El dret a morir dignament

"De la mateixa manera que és important viure dignament, és important morir dignament"

La vida és consubstancial amb la mort. Néixer vol dir morir. I això no ha de fer por. Cal parlar de la mort, a les escoles, als nens, als joves.

De la mateixa manera que és important viure dignament, és important morir dignament. No és tan important viure molts o pocs anys, sinó viure’ls amb dignitat. I dignitat vol dir salut, llibertat, amistat, respecte, responsabilitat.

I quan morim, al final de la vida, és important el mateix, mantenir la «salut» en el sentit de gaudir de la màxima autonomia física i mental, i gaudir de llibertat, amistat, respecte i responsabilitat.

El dret a decidir «quan» i «com» és inalienable. I la responsabilitat de preveure qui podrà prendre decisions transcendents si nosaltres ja no podem, és de cadascú. I no dic que sigui fàcil, però un individu lliure en una societat avançada no hi pot renunciar.

El que va passar a l'inici de la pandèmia no va ser tan terrible per la quantitat de gent que va morir, si no per com va morir, lluny i sense poder acomiadar-se dels seus.

L’Associació Dret a Morir Dignament està fent una encomiable tasca de suport a les persones i de difusió del testament vital o de voluntats anticipades davant una possible demència futura, en el que s'expressen els valors o preferències vitals i les instruccions que es donen per a l'atenció sanitària en cas que en aquell moment la persona no pugui expressar la seva voluntat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem