El Capità Enciam

L'exemple de la Greta s'ha estès arreu i Sant Cugat, de la mà d'aquest jovent, havia d'estar a l'altura

Ja fa dos divendres que una trentena de joves es concentren a la Plaça Octavià. Segueixen les petjades de la jove activista sueca, Greta Thunberg. Amb el nom de Fridays for Future, es mobilitzen per dir al món que això del canvi climàtic és cosa seria i que hem d'aturar, com sigui, l'escalfament global del planeta. L'exemple de la Greta s'ha estès arreu i Sant Cugat, de la mà d'aquest jovent, havia d'estar a l'altura.

El meu fill m'explica que al seu institut s'estan organitzant. N'hem parlat tot sopant i he aprofitat l'avinentesa per citar aquella famosa frase que ens va marcar a tota una generació: pensar globalment, actuar localment. I que fa molts anys sortia un tio per TV3 amb malles i una capa que pregonava que els petits canvis són poderosos. Li podria haver explicat que el culpable de tot plegat és el model de producció capitalista, però ho he deixat per un altre moment i he preferit posar-li d'exemple una realitat més propera.

Hem parlat de Sant Cugat i de la necessitat que un moviment d'aquestes característiques fructifiqui al nostre municipi. Sempre va bé recordar als qui tallen el bacallà que per molt que tinguem una ciutat molt bonica i molt verda, no deixa de ser un model on la petjada ecològica és del tot insostenible. Els indicadors no menteixen, i tot i que hem millorat en els últims anys, som un municipi que genera molts residus, ens mantenim dalt de tot de la llista de les ciutats que més aigua gasta de l'AMB i també, en proporcionalitat, som dels pobles que més ús fem del vehicle privat.

Construir un model de ciutat jardí i dispers té aquestes coses. Potser, els resultats de l'Observatori Sociològic diuen que si viu molt bé avui, però, qui sap, si els nostres fills o néts hi podran viure el dia de demà.

 
Comentaris

Destaquem