El Castell de Canals, una oportunitat

Hem de fer possible recuperar aquest espai que forma part de la història personal de molts valldoreixencs

Recentment ha tingut lloc una intervenció arqueològica al Castell de Canals de Valldoreix. De la mà de l'arqueòleg Eduard Píriz i del seu equip s'han trobat noves estructures i elements que redimensionen la magnitud i transcendència d'aquest castell. Aquestes troballes permeten projectar la possibilitat de recuperar una bona part del castell, donant-li diversos usos.

L'any 1160, Bertran de Canals jurà fidelitat al comte de Barcelona, Ramon Berenguer IV, rebent el "domo vel fortitudine de Canals". L'any 1174 és esmentat com a "turrem de Canalibus" i els anys 1219, 1234 i 1249 s'esmenta el "domus de Canalibus". L'any 1234 ja es parla del terme de Canals i al segle XIII, el 1243 el rei Jaume I concedí la jurisdicció del castell i la vila de Canals a Adelaida de Canals.

El conjunt arqueològic i monumental del Castell de Canals són una oportunitat per Valldoreix. Les properes campanyes arqueològiques i de restauració hauran de fer visible i fer valdre un patrimoni excepcional, una bona part de l'edifici medieval.

El castell és també una oportunitat per fer valdre la història de Valldoreix, anant a les arrels de la identitat valldoreixenca i mostrant-les a la ciutadania actual i futura. Però la recuperació del castell de Canals, és també una oportunitat per, en un espai excepcional, donar continuïtat al cicle de concerts "Castell de Canals" a fer altres activitats culturals i a guanyar un nou equipament cultural i patrimonial per Valldoreix.

No podem deixar escapar aquesta oportunitat, i tots plegats, EMD, entitats i ciutadania hem de fer possible recuperar aquest espai que forma part de la història personal de molts valldoreixencs.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem