El dèbil crepuscle d'una intriga

Els racons i misteris de la ment; ells guien el pols narratiu i dramàtic de Regresión, forjats per versions inquietants i obscures de records que potser intenten amagar-se, i també per la incertesa que pot generar la seva dubtosa veracitat. I la ment, que condiciona la mateixa realitat, esdevé aquí un mirall tèrbol i complex.

Però tanta complexitat en el plantejament perd el seu propi sentit si la resolució no troba camins en consonància. Actes nascuts de la més fonda maldat poden haver induït els perversos jocs de la ment que dibuixa la nova pel·lícula d'Amenábar (Tesis, Mar adentro, Agora); tant si hem sigut els executors com les víctimes. Com saber-ho? Aquesta elevada intriga, que impregna la cuidada i densa atmosfera de Regresión, teixeix, des d'una narrativa precisa, el plantejament d'una història enigmàtica que combina el joc detectivesc, el terror psicològic i l'univers de les sectes satàniques.

Però a Regresión tot “regresa”, tot retorna. I havent-nos conduït fins al límit de la seva complexa intriga, ens recondueix, com una gerra d'aigua freda, fins a un tercer acte que resol tots els interrogants des d'una visió parcial que renuncia a seguir mostrant fets concrets. I tota aquella atmosfera, densa i repleta de misteriosos racons, s'esvaeix com si mai hagués existit.

Des d'una Minessota ubicada en els anys noranta, el sempre impressionant Ethan Hawke es posa a la pell del protagonista: un detectiu que investiga el cas d'una jove (Emma Watson) que ha acusat al seu propi pare d'una terrible acció. Però ni la precisió interpretativa, ni la narrativa salven la pel·lícula d'una precipitada i simplista resolució que fa volar pels aires tot el castell, incloent-hi els seus tèrbols laberints.

Fitxa tècnica

Cartell de 'Regresión'.

'REGRESIÓN'

 

Títol Original: Regression

 

Espanya-Canadà, 2015.

 

Direcció i Guió: Alejandro Amenábar.

 

Intèrprets: Ethan Hawke, Emma Watson, David Thewlis, Devon Bostick, David Dencik.

 

Durada: 106 minuts.

 

Tràiler

Web

Segueix Diana Comas a Twitter (@CbaDiana)

 
Comentaris

Destaquem