El desplegament dels Mossos d’Esquadra a Sant Cugat

L’1 de novembre de 2006 s’iniciava el desplegament de la Policia de la Generalitat –Cos de Mossos d’Esquadra a la nostra ciutat. En aquell moment, 67 agents eren desplegats a Sant Cugat del Vallès, 16 agents menys dels que s’havia previst inicialment. Dies abans del desplegament, l'aleshores alcalde, Sr. Lluís Recoder, parlava de que “Sant Cugat havia de tenir un dispositiu proporcional, als seus 73.000 habitants (població censada en aquell moment) i a l'extensió del seu territori”.

Segons dades facilitades per l’actual Conseller d’Interior, Sr. Felip Puig, en resposta parlamentària del 31 de maig de 2011 a preguntes del Grup Parlamentari del Partit Popular de Catalunya, Sant Cugat del Vallès comptava a 31 de desembre de 2010, amb 68 agents desplegats (per cert, segons la mateixa resposta, una tercera part tenen menys de dos anys d’experiència en el cos). Per tant, en quatre anys, la plantilla d’aquest cos policial només ha augmentat en un agent, quan la població de la nostra ciutat ronda ja els 82.000 habitants censats, 9.000 persones més que en el moment del desplegament.

Si tenim en compte que aplicant la ràtio de 2’5 Mossos d’Esquadra per cada 1.000 habitants, aprovada pel Parlament de Catalunya el mes de maig de 2002, el nombre d’efectius necessaris hauria de ser de 205 efectius. D'aquesta manera, podem afirmar que avui Sant Cugat del Vallès té un dèficit de 137 agents. Sens dubte estem davant d’una dada preocupant de la qual, la nostra alcaldessa ha de prendre nota i més tenint en compte la singularitat de la nostra ciutat, amb quasi 48 km2 d’extensió i amb la població molt diversificada.

La insuficiència d’efectius es fa palesa quan coneixem via parlamentària el nombre de vehicles dels Mossos d’Esquadra que diàriament són destinats a seguretat ciutadana i que patrullen la nostra ciutat. Així, segons el Conseller Puig, en el torn del matí són tres vehicles, quatre en el torn de tarda i només dos en el torn de nit. I jo em pregunto, poden cobrir correctament aquests vehicles els 48 km2 d’extensió del nostre municipi? Sincerament, en tinc seriosos dubtes.

És hora que des de l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès es defensi el que ens pertoca. Necessitem una alcaldessa que a l’hora de reclamar el que ens correspon no es deixi emportar pels colors polítics que governen a la plaça de Sant Jaume. En matèries com la seguretat ciutadana no podem mirar cap una altra banda.

Serà capaç la Sra. Mercè Conesa de plantar-se davant els seus companys de partit, com ara el Conseller d’Interior, Sr. Felip Puig, i reclamar per la nostra ciutat un augment substancial en el nombre d’agents de Mossos d’Esquadra per tal de cobrir, amb un mínim de garanties, la seguretat a tot el municipi?

 
Comentaris

Destaquem