El PP, el gran perdedor de Sant Cugat

L'enquesta del DIARI de Sant Cugat s'apropa molt als resultats electorals definitius

Convergència i Unió ha tornat a ser la força més votada en unes eleccions municipals a Sant Cugat, comicis que la federació nacionalista guanya des de l'any 1987 quan el convergent Joan Aymerich va arrabassar als socialistes l'alcaldia a la nostra ciutat. Això sí, en aquestes eleccions Mercè Conesa ha perdut quatre regidors, dos dels quals li haurien donat la majoria i, per tant, garantit una estabilitat sense necessitat d'explorar pactes amb altres partits per governar l'Ajuntament.

La cap de llista de CiU, un cop conegut els resultats electorals, ha dit que no descarta governar en minoria i, per tant, no pactar ni amb Núria Gibert, CUP-PC (que ha passat de 2 a 4 regidors), ni amb Mireia Ingla, ERC-MES (que ha passat de no tenir representació a l'Ajuntament a tenir 3 regidors). En qualsevol cas, serà tan difícil fer un pacte de govern amb la CUP o amb ERC com tenir aquests dos partits a l'oposició.

Entre les dues opcions, és més viable un pacte CiU-ERC que un pacte CiU-CUP, però insisteixo, no serà fàcil que Mercè Conesa i Mireia Ingla es posin d'acord (i no és la primera vegada que ho dic); la cap de llista d'ERC abans es passarà quatre anys a l'oposició que pactar per no res. És més, crec que no hi haurà cap pacte local de govern fins passat el 27-S; i, en funció dels resultats, veurem què passa.

La governabilitat de l'Ajuntament passa doncs per les converses de Mercè Conesa, Núria Gibert i Mireia Ingla. Tres dones que hauran d'enraonar, explorar possibles pactes de govern i decidir si van de la mà o no.  Per cert, les portaveus municipals superen els portaveus al ple municipal, és a dir, quatre dones i tres homes. I pel que fa al conjunt dels 25 regidors del nou consistori que es constituirà el 13 de juny, catorze són homes i onze són dones.

El DIARI de Sant Cugat ha encertat la majoria de l'enquesta electoral publicada el 15 de maig passat. Vam dir que la CUP-PC seria la segona força i obtindria 4 o 5 regidors i n'ha tret 4; vam dir que ERC-MES seria la tercera força i aconseguiria 2 o 3 regidors i n'ha tret 3; vam dir que el PSC i el PP obtindrien un màxim d'un regidor i així ha estat. Els errors han estat amb CiU, C's i ICV-EUiA. L'enquesta deia que la federació nacionalista perdria un o dos regidors i n'ha perdut quatre; deia que Ciutadans entraria a l'Ajuntament amb un màxim de dos regidors i han estat tres; i deia que ICV obtindria un màxim d'un regidor i han mantingut els dos que ja tenien.

En general, doncs, tot i que algunes forces polítiques van dubtar d'aquesta enquesta (justament dos dels que hem encertat), no faltem a la veritat si diem que ens hem apropat molt al resultat final.

Els guanyadors d'aquestes eleccions municipals a Sant Cugat han estat CiU (tot i perdre 400 vots), CUP-PC (ha aconseguit 3.215 vots més i ha doblat el seu nombre de regidors), ERC-MES (ha aconseguit 2.626 vots més), C's (ha aconseguit 4.046 vots més) i ICV (tot i perdre 150 vots), i els perdedors el PSC però, sobretot, el PP que ha passat de 4 regidors a 1 i de ser la primera força política de l'oposició a ser la darrera (en un Ple municipal que es fragmenta passant de 5 a 7 partits). Potser aquest únic regidor que ha aconseguit el partit conservador són els vots que ha sumat la candidata número 6 de la formació, la independentista M. Àngels Cuadras; no oblidem que ella és més “popular” (coneguda a Sant Cugat) que el cap de llista del PP, Jordi Carreras.

I UASC (Un Altre Sant Cugat) de Jaume Massanés ha perdut vots respecte al 2011, quan es van presentar per primer cop a les eleccions municipals. El treball que ha fet aquesta formació en aquests darrers quatre anys no s'ha traduït en més vots, al contrari, i, per tant, continua sense entrar a l'Ajuntament.

 
Comentaris

Destaquem