El relat d’un poble

Estem d’aniversari. El TOT Sant Cugat celebra 30 anys. Tres dècades d’un setmanari, avui, tot un referent informatiu a la ciutat

El camí fins aquí de ben segur que no ha estat fàcil. Darrere, però, hi ha un projecte empresarial sòlid però, sobretot, una idea i un projecte de ciutat.

En un món global, en un temps ràpid i en una societat hiperconnectada com la nostra, els mitjans de proximitat són i formen el relat d’un poble. Del nostre poble. El TOT és una petita Sant Cugat. Hi trobem cada setmana allò que forma la nostra ciutat; les nostres preocupacions (mireu sinó les cartes del lector), les nostres tradicions que ens fa arribar el Tomàs Grau, el pols de la nostra activitat amb l’agenda o la guia comercial o immobiliària que també formen la especificitat de Sant Cugat.

Mitjans com el TOT o com Cugat.cat són avui els cronistes d’una comunitat, la nostra. Els mitjans locals i comarcals tenen avui un paper cabdal en la preservació de la nostra identitat més propera, la que ens defineix, la que ens identifica. Tenen, a més, un paper importantíssim per potenciar la cohesió social, la integració de nous residents, ja que ajuden a formar un imaginari col·lectiu, i més important encara: tenen un paper democràtic essencial. Són l’única alternativa que tenen les entitats, les associacions i els moviments socials de cada territori per difondre la seva tasca i perquè algú se’n faci ressò. No ho faran els mitjans generals. I una societat més rica en veus és sempre una societat més plural i més democràtica.

Llegia fa poc que la comunicació és el segon sector –per darrere de la construcció– que més pèrdues d’ocupació ha registrat en termes relatius en els anys de crisi. Lamentable. El Govern espanyol i la Llei de sostenibilitat de l’administració local amenaça també de deixar desèrtic el panorama de mitjans públics locals. Seria un retrocés democràtic. Per sort, a Sant Cugat, el TOT i el seu grup, Totmedia, avança amb un projecte de futur ambiciós i multicanal. També la productora pública Cugat.cat ha sabut fer el tomb i convertir-se avui en una entitat pública empresarial. Altres iniciatives comunicatives, sobretot de l’entorn d’internet, estan sorgint a Sant Cugat. És una bona notícia.

Felicitats al TOT, a l’equip de professionals que hi ha al darrere i, per extensió, als mitjans locals que avui fan de Sant Cugat una ciutat més plural.

 
Comentaris

Destaquem