El tancament de la Condiesel

Vaig entrar a treballar a Lucas Automotive el mes de maig de l'any 1990

Aleshores estava acabant l'enginyeria tècnica industrial en electrònica i buscaven estudiants per formar el que seria la primera remesa d'universitaris en pràctiques de la UPC.

Vaig tenir sort, i vaig anar a parar al departament de recerca i desenvolupament, on vaig aprendre més electrònica que en tots els meus estudis anteriors, i és que aquella època, a la Lucas treballaven un grup de grans professionals. Després vaig passar per automàtica per acabar al departament d'enginyeria de producció... i amb això van passar més de 20 anys.

Ara fa un parell d'anys, l'empresa va presentar un expedient d'extinció de contractes i un bon grapat de companys i jo mateix, ens vam acollir a la baixa incentivada. Vist el vist, va ser una decisió encertada. I és que feia molts anys que ja es veia a venir.

Durant aquests vint-i-pocs anys van canviar moltes coses. Per començar, vam passar de ser un centre de referència, on s'investigava i es desenvolupaven nous productes, a convertir-nos exclusivament en un taller de muntatge. Això també va portar que l'estil de comandament canviés. Abans, la gent que manava, eren tècnics, havien conegut l'empresa des de baix, però amb el desembarcament dels nous amos, un grup inversor, es van anar substituint els tècnics per gestors. Si almenys els gestors haguessin estat bons gestors...

Ja només importaven els resultats, al preu que fos, i això va portar la direcció a prendre una pila de decisions equivocades i que probablement són les que han condemnat la planta al tancament. Però no és moment de crítiques, és moment per al record, i és moment de donar ànims als companys i amics que encara hi treballen. És una molt mala notícia per a Sant Cugat.

Després de més de 50 anys, sembla que li ha arribat l'hora. Jo hi vaig passar un bon grapat d'anys, vaig créixer com a persona i com a professional i, malgrat que els últims anys van ser per oblidar, sempre en guardaré un bon record.

La vaig conèixer com a Lucas Automotive, vaig passar per Lucas-Varity, TRW i finalment Delphi, però els que hi van entrar de jovenets i els que hem viscut tota la vida al poble, sempre la recordarem com la Condiesel.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem