El xató, un plat sempre present a la taula

El xató és un plat refrescant, gustós i fàcil de fer.

El xató podem acompanyar-lo d’un vi blanc potent El xató podem acompanyar-lo d’un vi blanc potent
Freqüentment a les nostres taules amb una llarga tradició, i, fins i tot, compta amb un itinerari on el xató és el plat rei; penso que les poblacions, tals com Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Cubelles, Cunit, Calafell, el Vendrell, Canyelles, Sant Pere de Ribes o Sitges, que tenen arrels vitivinícoles per al xató quasi no varien, però sí que d'una població a l'altra trobem la diferència en l'elaboració de la salsa romesco, salsa que sembla ser originària de Tarragona i que ja es preparava al segle XV.

Els elements per fer la salsa romesco, són: avellanes, ametlles, nyores, tomàquets, alls, oli, vinagre, pa fregit (també pot ser molla de pa mullat amb vinagre), alguns també hi posen bitxo. És una salsa gastronòmicament perfecta, però també molt interessant pel combinat de nutrients i pel seu concentrat de vitamines, minerals i antioxidants.

Fins aquí la salsa romesco, però parlem també dels components que formen el xató, són: escarola, bacallà esqueixat, tonyina de llauna, anxoves, olives arbequines i rabes...

Per completar aquest àpat s'acompanya de carn a la brasa, a la pedra, xai al forn, calçots, verdures a la brasa, embotits...
Tot plegat podem acompanyar-ho d'un vi blanc potent, o d'un negre del Priorat, també un vi rosat de la Conca de Barberà, i fins i tot un cava ben fresquet.

El xató és un plat per gaudir-lo entre amics.

Gaudiu-lo!

 
Comentaris

Destaquem