Elles també hi eren

'La Segona República va capgirar la societat en l'àmbit polític, social, eclesiàstic i educatiu de la dona i sobretot, va instaurar el vot femení i l'apoderament de les dones'

El passat 14 d'abril vam celebrar a Sant Cugat el 90è aniversari de la Segona República. Va ser un acte de memòria per a moltes i una oportunitat de coneixement per a d'altres. Es va retre memòria a Roc Codó, l'alcalde republicà amb una biografia potser poc coneguda per la nostra ciutadania, amb un carrer que porta el seu nom pel qual molts santcugatencs segurament mai han passat.

La Segona República va capgirar la societat en l'àmbit polític, social, eclesiàstic i educatiu de la dona i sobretot, va instaurar, després de moltes discussions, el vot femení i l'apoderament de les dones en molts aspectes de la seva vida. Les va permetre prendre un protagonisme en la vida social i política que fins aleshores els havia estat vetat i les va facilitar guanyar autonomia en la vida privada.

La veritat és que coneixem poques dones "il·lustres" d'aquesta època a casa nostra, més enllà d'Elionor Vinyerta, que també té carrer a Sant Cugat, i que a part de ser un "cançonetista ballarina", es va implicar del tot en política, de la mà d'ERC i va ser una feminista declarada; fundadora de l'Ateneu Republicà Femení, que demanava el sufragi de les dones i posava en marxa llars d'infants per a dones treballadores, segons el blog de José Fernando Mota. Però potser les verdaderes heroïnes van ser aquelles dones anònimes, que donaven suport als seus marits o companys, que els acompanyaven als mítings i abraçaven els seus posicionaments sense ser-se protagonistes. És possible que ara això ens sembli poc rellevant, però segurament en aquells moments va ser fonamental per donar el tom que li calia a la vida. Vagi per a totes elles el nostre record per la seva contribució a la Segona República.

 
 
Comentaris

Destaquem