Elogi del paper, contra el colonialisme digital

'En un moment en què les tecnologies penetren sense aturador per tots els porus de la societat és bo plantejar-se una moratòria per posar de nou les persones al centre de la vida'

El passat mes de setembre va aparèixer l'edició catalana de l'obra Elogi del paper, del filòsof Roberto Casati, que porta per subtítol la contundent sentència: Contra el colonialisme digital. El text arriba en la nostra llengua gràcies a Pol·len, una editorial florestana compromesa tant amb la forma com en el fons d'allò que edita.

El text parla de colonialisme digital, apuntant sense embuts el seu caràcter ideològic que resumeix d'una manera clara: "Es pot, per tant, s'ha de". I introdueix alhora una confrontació entre aquells qui defensen la incorporació de la tecnologia digital en tots els àmbits de la vida de manera acrítica i aquells que, sense oposar-se allò que és digital, posen en qüestió la necessitat de fer aquesta migració digital per se.

El llibre convida a la reflexió i no defuig l'àmbit del concret, de tal manera que interpel·la el lector a analitzar la mateixa relació amb la quotidianitat del colonialisme mitjançant una aproximació al llibre paper i al llibre digital i alhora qüestiona el suposat benefici de l'ús de les tecnologies en l'àmbit de l'aprenentatge.

L'aposta de l'edició catalana, però, va més enllà i incorpora un epíleg de la traductora de l'obra, la florestana Xènia Amorós, una aportació que posa en evidència les contradiccions de la política pública d'educació digital a Catalunya. En un moment en què les tecnologies penetren sense aturador per tots els porus de la societat és bo plantejar-se una moratòria per posar de nou les persones al centre de la vida, i aportacions com aquesta són de gran ajuda.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem