Els menuts, uns aliments que cal tenir en compte (I)

Mai hauria imaginat que un producte alimentari com són els menuts en consumíssim a Catalunya i a l’any més de 30 milions de quilos, fet que m’alegra.

Els menuts, des del punt de vista nutricional, són molt rics en proteïnes de gran qualitat i resulten un component fonamental a l’hora de complementar la dieta i convertir-la en més equilibrada perquè tenen la capacitat de compensar les deficiències comuns d’un altre tipus de proteïnes. Ara bé, degut al seu alt contingut de colesterol són un perill per a les persones propenses a adquirir-lo.

El cor, el fetge, el ronyó i la llengua són els menuts més rics en ferro, fòsfor, zenc i quantitats elevades de vitamines A i B12, a més d’aportar un nivell alt d’àcid oòlic.

Si a les seves propietats nutritives li afegim un estricte control de qualitat, el resultat és un producte sa i saludable. Els menuts generalment provenen del porc, xai o vedella.

Els peus de porc són les extremitats superiors i contenen un nivell alt de gelatina, que dóna cos i sabor als brous i sopes; els podem preparar guisats, brasejats, arrebossats i al forn; desossats resulten una menja exquisida.


La tripa (callos), de porc, xai o vedella, és un plat, els callos, que també pot portar morro i peus. La llengua de porc, xai o vedella està molt valorada per fer guisats i es pot cuinar de diverses maneres: llengua estofada, amb salsa o a la vinagreta, en amanides, empanades, arrebossada...


L’extensa varietat de menuts permet gaudir de plats o platillos molt agraïts pel paladar i per la butxaca. Tota aquesta riquesa gastronòmica m’obliga a un segon article.

 
Comentaris

Destaquem