Els nostres gats

Com va dir Mahatma Gandhi, el grau de civilització d'un poble és mesura en el tracte que li dóna als animals

Darrerament, des de la Plataforma Animalista de Sant Cugat, hem denunciat la greu problemàtica de les colònies de gats a Sant Cugat. Sobretot l'augment indiscriminat de cadells, fruit d'una manca de control sobre aquestes colònies.

Els gats són animals amb un gran índex de reproducció. Es calcula que una femella podria arribar a tenir un centenar de cadells al llarg de la seva vida fèrtil. Això provoca que la seva capacitat reproductiva sigui exponencial en el temps. Si tan sols la meitat d'aquest centenar de cadells són femelles, podem començar a multiplicar i fer-nos una idea de la problemàtica.

Això exposa a centenars de petits i indefensos cadells als perills de la vida al carrer. A un destí de patiment i una vida curta. Els que hem adoptat gats provinents del carrer, ens esgarrifa pensar quin hauria sigut el destí dels nostres estimats animals, si no haguessin tingut la sort de caure en les mans adequades.

La Plataforma Animalista i Cau Amic a Sant Cugat, es veuen desbordats davant l'allau de cadells trobats aquest estiu durant l'època de cel. Les exigües aportacions públiques i les donacions dels socis i col·laboradors poc poden fer per donar cobertura a tota la problemàtica.

La solució autentica passa per un procés d'esterilització de tots els gats de les diverses colònies. I quan diem de tots és de tots. De res serveix esterilitzar cada any una dotzena o poc més. Cal una esterilització massiva per acabar de cop amb el problema.

De fet ja en el mandat del 2003-2007 amb el gran alcalde Lluís Recoder, l'aleshores Tinent d'Alcalde de Polítiques Mediambientals, Eduard Pomar d'ERC, va emprendre una campanya d'esterilització que va reduir molt el problema. Juntament amb una periòdica campanya d'adopció de gossos promoguda per l'Ajuntament, aquell equip de govern conjunt de CIU i ERC, va demostrar una clara sensibilitat animalista.

Lamentablement, aquest procés d'esterilització i seguiment de les colònies de gats, no es va continuar en els següents mandats, i per tant amb els anys la població de gats va tornar a augmentar fins a trobar-nos en la dramàtica situació actual.

Cal, doncs, un clar compromís per part de l'Ajuntament, i sobretot per part dels responsables de l'àrea de Polítiques Mediambientals, amb l'esterilització massiva a les colònies de gats de Sant Cugat. I aquí no hi ha cabuda a comentaris com la manca de diners. En aquest moment em venen al cap un bon grapat de "partides pressupostàries" supèrflues que es podrien eliminar per destinar-les a aquest acte d'humanitat.

Per què, tal com va dir Mahatma Gandhi, el grau de civilització d'un poble és mesura en el tracte que li dóna als animals. Per tant, cal que el consistori demostri que per a Sant Cugat, pal·liar el patiment dels que no tenen veu, també és una prioritat.

 
Comentaris

Destaquem