Els reptes de l'ocupació a Sant Cugat

Quina és la distribució territorial de l'atur, amb quins recursos es compta per fer-hi front, quina és la voluntat política

Sens dubte l'ocupació, o millor dit el combat contra la desocupació, és el repte més important que té la nostra societat actualment, és l'indicador que condiciona l'entorn, no només econòmic sinó social i urbà. La degradació i la precarietat del mercat laboral es veu reflectit en el teixit social, en les relacions humanes i en mesures més lligades a sistemes assistencialistes que no pas a millorar les estructures de base per, a mitjà o llarg termini revertir la situació, és a dir l'urgent passa per davant de l'important.

Les xifres a Sant Cugat, comparativament amb l'entorn i amb la globalitat del país i de l'Estat, demostren mes rere mes que la tendència a la baixa, no és una excepció si no és una constant. És cert que "exportem" treball (no sé si és correcte dir-ho així), però la veritat és que les empreses i sectors econòmics i de productivitat de la nostra ciutat generen més llocs de treball que no pas treballadors que viuen a Sant Cugat. Tot i així tenim atur, i no el podem denominar estructural, hem d'analitzar aquestes xifres i posar valor allà on n'hi ha potencialitat per disminuir-ho, hem de ser capaços de saber persona a persona la seva situació.

Podríem analitzar les diferents causes d'atur, o dels condicionants personals, o de la tipologia del treball sorgit arran de la crisi econòmica, la precarietat laboral, la dignificació dels salaris i horaris, els mètodes contractuals, i inclús, els serveis que oferim les administracions a les persones que tenen aquesta necessitat.

També cal fer esment a la tipologia dels registres d'aturats, edat, sexe, franges afectades des del vessant socioeconòmic, les persones que tot i estar en edat de treballar no tenen gens d'interès en els registres (població activa). Quina és la distribució territorial de l'atur, amb quins recursos es compta per fer-hi front, quina és la voluntat política, quines són les necessitats formatives i de demanda productiva, què comporta la mobilitat laboral obligada respecte a la pèrdua de temps, contaminació, despesa econòmica, saturació de les infraestructures i serveis de mobilitat.... Com es veu és un món molt complex i interrelacionat, interdependent i transversal.

Amb tot aquest espectre, indicadors o "mapa" laboral o de desocupació que tenim sobre la taula, el repte de l'Àrea d'Ocupació de l'Ajuntament ha de ser donar resposta a cada ciutadà, sota diverses premisses socials i econòmiques: 1a. Recuperació de la dignitat i de l'autoestima personal, que qualsevol de nosaltres experimentem en el moment que la nostra pervivència depèn de nosaltres. 2a. El combat i reivindicació per un lloc de treball digne, un salari i un horari just. 3a. Qualsevol persona aturada que trobi feina pot alliberar un recurs de serveis socials, dels serveis assistencials, i continuar formant part de la plena ciutadania, a la vegada que ajuda a disminuir la despesa o a millora la bossa de contingència social i el catàleg de serveis. 4a. Millora econòmica i dels conflictes socials de l'entorn, dels nostres barris i augment del consum dels nostres comerços i empreses, que de retruc creen ocupació. 5a. Recuperació de la voluntat de participar en la societat i creixement del compromís social i de pertinença a la comunitat. 6a. Millora del municipi, i de la percepció que l'administració més propera ha estat al seu costat i a l'alçada de les seves necessitats.

Per tot això, no ens podem adormir malgrat que la tendència sigui positiva, hem de fer que els serveis d'ocupació de l'ajuntament siguin un clar referent pels conciutadans, que a la vegada vivim en un territori més ampli, que formem part d'una comarca i d'una realitat amb la qual hem de consensuar i sumar esforços. Hem de fer també que el món productiu, les empreses i els comerços a l'hora d'ocupar treballadors pensin amb la borsa de treball. Per un Sant Cugat millor.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem