Els tres de Mauthausen

I seria bo que els centres educatius recollissin també aquest guant i parlessin dels tres ciutadans santcugatencs que van ser privats de llibertat, humanitat i vida a les sanguinàries mans del nazisme

Llegia l’altre dia l’article “Els santcugatencs als camps nazis” al web d’Història de Sant Cugat del Vallès i que signa l’historiador local José Fernando Mota Muñoz. En aquest text, per cert molt recomanable igual que el web, explicava que els santcugatencs Francisco Calventos Navarro, Joaquín Moya Braulio i Bonaventura Bartralot Auladell, germà de qui va ser alcalde de Sant Cugat del 1936 al 1938, Magí Bartralot, van ser empresonats a França i deportats fins al camp d’extermini nazi. Només Bartralot sobreviuria a Mauthausen.

Aquest web demanava a les autoritats locals un homenatge als tres de Mauthausen a través del seu Twitter. Jo també em sumo a aquesta petició, crec que es mereixen una menció. I seria bo que els centres educatius recollissin també aquest guant i parlessin dels tres ciutadans santcugatencs que van ser privats de llibertat, humanitat i vida a les sanguinàries i monstruoses mans del nazisme. Perquè quan la història se la dota de noms, cognoms, procedència i fets, sorgeix la capacitat d’identificar-se i així és quan toca el cor.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem