EMD, comencem a construïr espais d’oci lliures de masclisme

En espais d'oci, cada 13 hores es denuncia una agressió sexual a Catalunya

La violència masclista és el braç armat, l'opressió que sustenta el sistema heteropatriarcal. Sense haver d'entrar en les profunditats del sistema heteropatriarcal, la violència masclista per si sola planteja molts reptes. El primer de tots és prendre'n consciència, posar-hi nom i ampliar-ne els límits.

En espais d'oci, cada 13 hores es denuncia una agressió sexual a Catalunya, i cal tenir en compte que només un 17% de les agressions masclistes són denunciades. Quants cops hem vist una acció, un comentari vexatori i humiliant cap a una noia tapat per un "no n'hi ha per tant"? En espais d'oci, i més si hi ha alcohol o drogues pel mig, moltes vegades es considera normal. I així, moltes noies i dones, es veuen abocades a assumir allò que saben que no està bé però que no saben com verbalitzar-ho perquè és clar, no ha estat una agressió contundent i encara pitjor: moltes vegades no saben a on acudir.

Les Joventuts d'Esquerra Republicana vam portar a l'EMD de Valldoreix una moció per generar espais d'oci lliures de masclisme. I és que les agressions masclistes són especialment preocupants entre el jovent. Cal tenir present que, segons les dades de l'Institut Català de les Dones, entre un 20%-30% dels violadors són menors; que més d'un 50% dels agressors sexuals han comès la primera agressió abans de setze anys; que el 30% dels nois joves troben eròtic forçar una dona, i que un 15% dels joves violarien si sabessin que no els comportaria conseqüències penals.

Les dades no conviden a l'optimisme, no pot seguir prevalent el gaudi d'ells per sobre el respecte i la dignitat d'elles, necessitem posar fre de manera urgent i estricte al masclisme. Com s'ha demostrat diverses vegades al 8 de març o al 25 de novembre, cal posar les institucions al dia que el poble ens espera més endavant.

 
Comentaris

Destaquem